Știri Politică
Redactor: Marin Gherman
14 iunie 2019

Criză în Republica Moldova: Emisarul Ucrainei pentru reglementarea transnistreană s-a întâlnit cu reprezentanţii ambelor guverne de la Chişinău

Criză în Republica Moldova: Emisarul Ucrainei pentru reglementarea transnistreană s-a întâlnit cu reprezentanţii ambelor guverne de la Chişinău

Reprezentantul special al Ucrainei pentru reglementarea transnistreană, Victor Krijanovski, s-a întâlnit în cadrul vizitei sale în Republica Moldova cu reprezentanţii ambelor guverne de la Chişinău, care nu se recunosc reciproc, şi a făcut apel la dialog pentru a evita o „confruntare armată”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului de Externe ucrainean, citat de Radio Chişinău, preluat de Agerpres.

Astfel, responsabilul ucrainean s-a întâlnit miercuri la Chişinău cu reprezentanţii majorităţii parlamentare alcătuite din socialiştii lui Igor Dodon şi Blocul ACUM, premierul Maia Sandu, preşedinta parlamentului, Zinaida Greceanîi, ministrul de externe, Nicolae Popescu, şi vicepremierul pentru reintegrare, Vasile Şova.

În acelaşi timp, el a avut întâlniri şi cu premierul susţinut de Partidul Democrat (PD), Pavel Filip, cu vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, şi ministrul de externe, Tudor Ulianovschi.

De asemenea, diplomatul ucrainean s-a mai întâlnit şi cu şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, cu ambasadorul României, Daniel Ioniţă, şi cu reprezentanţi ai Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Discuţiile s-au axat pe situaţia din Republica Moldova şi a fost evidenţiat faptul că 'actuala criză politică va destabiliza situaţia de securitate din regiune', conform comunicatului MAE ucrainean. Victor Krijanovski a subliniat că este important pentru Ucraina ca Republica Moldova să continue să avanseze pe calea integrării europene.

În contextul dualităţii de putere instalată în Republica Moldova, unde noul guvern se bucură de sprijinul Moscovei, fostul ambasador al Ucrainei la Chişinău, Serghei Pirojkov, a declarat joi că Rusia testează unul din scenariile care ar putea fi aplicate în Donbas (estul Ucrainei), potrivit ziarului Timpul.md.

Într-un interviu pentru antena ucraineană a Europei Libere (Radio Liberty), fostul ambasador a opinat că Moscova l-a împins pe preşedintele prorus Igor Dodon să facă o coaliţie cu Blocul ACUM (declarat proeuropean) pentru a acapara puterea în Republica Moldova.

Fostul ambasador şi-a exprimat temerea că, în acest mod, Rusia vrea să blocheze extinderea UE şi NATO spre Est.

Agerpres menționează că sâmbăta trecută, Partidul Socialiştilor (prorus) al lui Igor Dodon s-a aliat cu Blocul ACUM (PAS plus PPDA) şi au învestit un nou guvern condus de premierul Maia Sandu. Preşedinte al parlamentului a fost aleasă Zinaida Grecianîi, fosta şefă a executivului din perioada când la guvernare se aflau comuniştii lui Vladimir Voronin.

A doua zi, la solicitarea PD, care până atunci negociase cu socialiştii formarea unei alianţe majoritare, Curtea Constituţională a Republicii Moldova, despre care se spune că este aservită liderului democraţilor, Vlad Plahotniuc, a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul în exerciţiu, Pavel Filip, a fost numit preşedinte interimar. De asemenea, Curtea Constituţională a decis dizolvarea noului legislativ rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, vechiul guvern convocând alegeri legislative anticipate pentru 6 septembrie. Executivul lui Pavel Filip nu doreşte să plece de la putere, chiar dacă tot mai mulţi actori internaţionali au recunoscut noul guvern al Maiei Sandu, conform observatorilor.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Ultimile știri Politică
Distribuie:
Vizualizări: 571

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate