Știri Politică
Redactor: Marin Gherman
15 noiembrie 2018

Experți din România au sosit la Cernăuți să împărtășească Ucrainei experiența în sfera autoguvernării locale

Experți din România au sosit la Cernăuți să împărtășească Ucrainei experiența în sfera autoguvernării locale

Universitatea Națională din Cernăuți găzduiește în perioada 14-15 noiembrie 2018 un important eveniment științific, la care participă primari ai localităților din nordul Bucovinei, oameni de știință, activiști ai societății civile din Ucraina. La eveniment sunt prezentate mai multe comunicări ale experților privind autoguvernarea locală, analiștii politici români sosind la Cernăuți cu scopul să împărtășească Ucrainei experiența în sfera autoguvernării locale – informează BucPress.

Conferința tradițională „Lecturile municipale Anton Kohanovski” (dedicate fostului primar al orașului Cernăuți) include discuții pe tema reformei autoadministrării locale din Ucraina, proceselor de descentralizare și necesității preluării experienței statelor UE în acest domeniu.


La deschiderea conferinței a participat Irina Loredana Stănculescu, consul general al României la Cernăuți, care a subliniat faptul că România este dispusă să ajute Ucraina la capitolul reformei autoadministrării locale, aceasta fiind o pagina aparte a relației bilaterale din ultimii ani. Șeful misiunii diplomatice românești acreditate la Cernăuți a precizat că  „Lecturile municipale Anton Kohanovski” din Cernăuți sunt un model viu de dialog dintre mediul academic și analitic din cele două state, un model care trebuie dezvoltat și încurajat. Alături de consulul general, la eveniment a mai participat și ministrul consilier Ionel Ivan.

Potrivit politologului Serghei Hakman, unul dintre organizatorii evenimentului, conferința a devenit deja tradițională, purtând numele unuia dintre renumiții primari ai orașului de pe Prut, Anton Kohanovski.  Evenimentul este organizat de Primăria orașului Cernăuți, Centrul Regional de Perfecționare a Funcționarilor Publici și Catedra de Politologie și Administrare Publică a Universității din Cernăuți.


Foarte interesante s-au dovedit a fi comunicările experților din Republica Moldova (Ludmila Roșca, Metodologia cunoașterii autonomiei locale) și România. Așadar, a fost prezentată conferințele „Modele de organizare administrativă în Europa”, „Efectele descentralizării asupra activității administrațiilor publice” (ambele de cercetători de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava), printre temele dezbaterilor figurând, de asemenea, „Unitatea Administrativă în Bucovina 1876-1918” și „Importanța standardelor etice la nivelul funcționarilor publici” (de Dorin-Mircea Dobra) de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

Un reportaj video de la acest eveniment, cu un amplu interviu solicitat analistului politic Dorin-Mircea Dobra de la Cluj,  va fi difuzat în curând de BucPress TV.

Marin GHERMAN pentru Agenția BucPress


Material video


Distribuie:
Vizualizări: 469

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate