Politică
Redactor: Svetlana Pantea
08 octombrie 2019

Frank-Walter Steinmeier comentează formula Steinmeier

Frank-Walter Steinmeier comentează formula Steinmeier

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier a respins luni acuzaţiile din Ucraina potrivit cărora mecanismul său de deblocare a discuţiilor care vizează soluţionarea conflictului din estul ţării a fost influenţat de Rusia.

Aflat în capitala Georgiei, Tbilisi, Steinmeier a făcut referire la aşa-numita ''formulă Steinmeier'' pe care a propus-o în perioada în care era ministru de externe şi care încearcă să deblocheze aplicarea acordurilor de la Minsk prin organizarea de alegeri în zonele din Donbas controlate de rebelii proruşi.

Formula ar fi acordat un statut temporar special pentru organizarea de alegeri în regiunile separatiste din estul Ucrainei în care Rusia a sprijinit forţele separatist, potrivit Agerpres.

Negocierile purtate la Paris în urmă cu trei ani în aşa-numitul ''Format Normadia'' erau în impas, a spus Steinmeier. În timp ce proiectele care trebuiau să fie implementate în termenii acordurilor de la Minsk din 2014 erau clare, paşii care urmau să fie făcuţi erau prea mari pentru ambele părţi.

''Din acest motiv, formula nu conţinea altceva decât încercarea de a transforma paşii mari, pe care nicio parte nu-i putea accepta, în paşi mai mici'', care ar fi apoi negociaţi în ceea ce priveşte conţinutul şi succesiunea lor, a spus el.

Duminică, mii de oameni s-au adunat la Kiev pentru a demonstra împotriva unui acord privind statutul special pentru zonele aflate în conflict din regiunea Donbass, după cum sugerează formula Steinmeier, scrie aceiaşi sursă.

Formula, propusă pentru prima oară la sfârşitul anului 2015 de către ministrul de externe german de la acea vreme Frank-Walter Steinmeier, în prezent preşedinte al Germaniei, prevede de asemenea acordarea unui statut special zonelor separatiste din estul Ucrainei dacă alegerile vor fi recunoscute de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Dacă alegerile sunt declarate valide de OSCE, acel statut ar fi introdus în Constituţia ucraineană.

În prezent, există pregătiri pentru un nou summit în ''format Normandia'' (Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa).

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 199

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate
Live Radio Cernăuți