Știri Politică
13 noiembrie 2017

Încă „un pas al ucrainizării”, anunţat de Institutul Memoriei Naţionale din Ucraina

Încă „un pas al ucrainizării”, anunţat de Institutul Memoriei Naţionale din Ucraina

După adoptarea controversatei Legi a Educaţiei, care potrivit minorităţilor naţionale îngrădeşte dreptul la învăţământ în limba maternă, ucrainizând şcolile altor etnii, următorul „pas al ucrainizării” va fi adoptarea legii  privind limba de stat, a declarat preşedintele Institutului Naţional al Memoriei Istorice din Ucraina, Volodymyr Viatrovici, citat de Agenţia BucPress.

Preşedintele Institutului Naţional al Memoriei Istorice din Ucraina, Volodymyr Viatrovici a declarat pentru publicaţia „Glavred” că „procesul de ucrainizare este unul de durată. Nu putem vorbi despre acest proces ca fiind unul perfect. Însă, tot ceea ce am făcut până acum este important. Am introdus cote pentru muzica ucraineană (la radio şi TV – n.red.), dublăm filmele în limba ucraineană – sunt paşi importanţi, datorită cărora ne dezvoltăm”, a spus istoricul Volodymyr Viatrovici. El a adăugat că nu în toate statele europene există legi despre limba de stat: „De exemplu, în Marea Britanie nu există o astfel de lege. De fapt, limba ucraineană în perioada absenţei formaţiunii statale ucrainene era distrusă prin metode politice; pentru a o revitaliza, pentru a o pune pe picioare, avem nevoie de o politică de stat”, a conchis Volodymyr Viatrovici.

BucPress reaminteşte că una dintre declaraţiile lui Viatrovici a fost dur criticată de autorităţile şi presa din Polonia. Potrivit presei apropiate de conservatorii polonezi, aceştia din urmă ar reacţiona cu emoţie faţă de afirmaţiile lui Volodymyr Viatrovici. Varşovia observă cu multă îngrijorare respectul cu care este înconjurat astăzi în Ucraina liderul UPA (Armata Ucraineană de Răsculaţi), Stepan Bandera, care a combătut pentru scurt timp Germania nazistă, dar a şi colaborat cu ea. Istoricul, potrivit Agerpres, a declarat pe Facebook că plăcile ataşate la mormântul Soldatului necunoscut din Varşovia în memoria soldaţilor polonezi ucişi în luptele cu UPA, "aduc un omagiu, la nivel de stat, cekiştilor", altfel zis poliţiei politice comuniste.

Publicaţia poloneză, „Dziennik Gazeta Prawna” (DGP) a afirmat joi că Polonia îi interzisese lui Viatrovici intrarea pe teritoriul său, dar Ministerul de Externe polonez nu a confirmat şi nici nu a dezminţit această informaţie. Solicitat de jurnalişti la Kiev, Viatrovici s-a mulţumit să spună că el nu a fost informat despre o o astfel de decizie şi nu are intenţia să se ducă în Polonia prea curând.

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 336

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate