Știri Politică
12 martie 2018

KIEV: “Volodimir Ruban este suspectat că ar fi pregătit atacuri armate împotriva unor înalţi demnitari guvernamentali, între care Preşedintele Ucrainei”

KIEV: “Volodimir Ruban este suspectat că ar fi pregătit atacuri armate împotriva unor înalţi demnitari guvernamentali, între care Preşedintele Ucrainei”

Şeful Centrului ucrainean pentru eliberarea prizonierilor "Corpul de ofiţeri", generalul în rezervă Volodimir Ruban, care a negociat numeroase schimburi de prizonieri între Kiev şi separatiştii proruşi, a fost acuzat vineri de justiţia ucraineană că ar fi vrut să-l asasineze pe preşedintele Petro Poroşenko, fiind plasat în arest preventiv pentru două luni, relatează AFP şi media din Ucraina, transmite stiripesurse.ro

Dar unele personalităţi de la Kiev, între care şi Nadia Savcenko, fost pilot militar ucrainean devenită apoi deputat în ţara sa după ce a stat doi ani în detenţie în Rusia, denunţă un "război al serviciilor speciale" în Ucraina, într-un interviu pentru postul de televiziune News One.

Volodimir Ruban (50 de ani) a fost reţinut joi în timp ce traversa zona tampon ce separă estul ucrainean controlat de rebelii proruşi de restul ţării, aflat sub controlul Kievului, scrie agerpres.ro.

Cunoscut pentru rolul său de negociator în numeroase schimburi de prizonieri între forţele Kievului şi separatişti, Volodimir Ruban ar fi transportat arme şi muniţii, între care obuze şi lansatoare de grenade, potrivit justiţiei care a ordonat arestarea sa pentru două luni.

El este suspectat că ar fi pregătit atacuri armate împotriva unor înalţi demnitari guvernamentali, între care preşedintele ucrainean, a declarat judecătorul unui tribunal din Kiev, citat de agenţia de presă Interfax-Ukraina.

Ruban, care a fost implicat în eforturile de eliberare a Nadiei Savcenko, ar fi intenţionat să utilizeze "lansatoare de rachete, lansatoare de grenade, arme uşoare şi dispozitive explozive" pentru a ataca domiciliul lui Petro Poroşenko şi casele unor membri ai guvernului, conform justiţiei de la Kiev.

Obiectivul său a fost de a "provoca haos" şi "de a ajuta Rusia să lanseze o ofensivă la scară extinsă" pentru a prelua controlul asupra estului Ucrainei, susţine tribunalul.

Poroşenko a ordonat şefului Serviciului de Securitate al Ucrainei SBU, Vasili Griţak, să preia ancheta "sub controlul său personal", conform canalului de televiziune ucrainean 112.

Volodimir Ruban a denunţat o "înscenare" din partea a două servicii speciale ucrainene şi a declarat că este nevinovat, conform Svoboda.org. Potrivit acestuia, armamentul i-a fost plasat în maşină în mod ilegal. "Încearcă să facă din mine teroristul nr.1. Resping toate acuzaţiile", a spus el, conform Svoboda.org.

Unele media ucrainene l-au acuzat în mod repetat pe Ruban că i-ar susţine pe rebelii proruşi şi că ar avea legături cu FSB (Serviciul de Securitate al Rusiei). Mai mult, unele ziare i-au atribuit legături strânse cu un personaj controversat al scenei politice ucrainene Viktor Medvedciuk, în condiţiile în care preşedintele rus Vladimir Putin este naşul fiicei acestuia. Aceste legături cu rebelii i-ar fi permis lui Ruban să organizeze schimburi de prizonieri încă din primele luni ale conflictului, care a început în aprilie 2014 şi a făcut până în prezent peste 10.000 de morţi.

Foto: Volodimir Ruban

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 255

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate