Știri Politică
16 mai 2018

Kiev: șeful „Ria Novosti Ucraina”, acuzat de „trădare”

Kiev: șeful „Ria Novosti Ucraina”, acuzat de „trădare”

Ofițeri ai Serviciului Ucrainean de Securitate au percheziționat biroul din Kiev al agenției ruse de știri RIA Novosti. Un jurnalist a fost reținut, agenția fiind acuzată că participă „într-un război hibrid informațional” împotriva Ucrainei. 

Reținerea jurnalistului Kiril Vișinski a fost imediat condamnată de purtătorul de cuvânt al Kremlinului drept „rușinoasă și scandaloasă”.

Vișinski, cetățean rus, a fost reținut în apropiere de apartamentul său din Kiev, iar arestarea lui a fost confirmată pentru Europa Liberă de purtătoarea de cuvânt a Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU).

Intervenția Serviciului Ucrainean de Securitate a avut loc în timp ce președintele rus Vladimir Putin deschidea noul pod, care leagă Federația rusă de peninsula ucraineană, Crimeea, anexată abuziv de Rusia în martie 2014.

Purtătoarea de cuvânt a Serviciului Ucrainean de Securitate, Olena Hitlianska, a scris într-o postare pe Facebook că Serviciul de Securitate și procuratura au „descoperit” o rețea de companii media, controlate de Rusia, folosită „de țara agresoare într-un război hibrid informațional împotriva Ucrainei”.

Kiril Vișinki, ucrainean care a primit cetățenia rusă în 2015, este acuzat de „trădare”, a precizat un reprezentant al procuraturii, în timp ce directorul adjunct al Serviciului de Securitate a precizat că Vișinki a fost în Crimeea în 2014, de unde a trimis „relatări subversive”, după care ar fi colaborat cu grupări separatiste din estul Ucrainei, relatează agenția AFP.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că acțiunile Serviciului Ucrainean de Securitate încalcă toate „normele și regulile”, motiv pentru care ar trebui „condamnate sever de organizațiile internaționale”.

La Moscova, ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat că acum, Rusia așteaptă reacția reprezentantului OSCE pentru libertatea presei, care în trecut a criticat cu regularitatea limitările impuse libertății de expresie în Rusia.

Foto : Șeful adjunct al SBU, Viktor Kononenko (dreapta), și, pe ecran, șeful RIA Novosti Ucraina, Kirill Vîșinski

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 430

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate