Știri Politică
Redactor: Leonid Parpauț
12 octombrie 2017

LEGEA EDUCAŢIEI din Ucraina. “Sunt o serie de întrebări referitoare la cadrul juridic al legii” - Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

LEGEA EDUCAŢIEI din Ucraina.  “Sunt o serie de întrebări referitoare la cadrul juridic al legii” - Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

APCE a adoptat o decizie privind procesul de învăţământ în limbile minorităţilor naţionale din Ucraina. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o decizie în urma dezbaterlor urgente şi recomandă Ucrainei modificări la Legea educaţiei.

Pentru adoptarea acestui document, ce include unele modificări, 82 de deputați au votat "pentru", 11 "împotrivă" şi 17 deputaţi s-au abținut.

Potrvit informaţiei difuzate de evropeiska pravda.ua, în decizia foarte dură a APCE se condamnă faptul că Rada Supremă a Ucrainei a adoptat Legea educaţiei, modificând articolul 7 (limba de predare), fără a se consulta cu reprezentanții minorităților naționale din Ucraina.

De asemenea, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a făcut un apel către Ucraina de a  lua în considerare, fără excepţie, toate recomandările Comisiei de la Veneția, precum și a introducerii respectivelor modificări la Legea educaţiei.

Între timp, APCE (contrar poziției raportorului estonian Andreas Herkel) a declarat că acum, înainte de conlcuziile Comisiei de la Veneţia,  sunt “o serie de întrebări privind cadrul juridic al legii”.

În urma dezbaterilor, au fost acceptate majoritatea propunerilor deputaților români și maghiari  la  Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. În special, deputaţii români şi maghiari s-au opus ideii de “predare-învăţare mixtă” a obiectelor,  cu predarea 60% discipline în limba ucraineană  şi 40% cu predarea în limba minorităţilor naţionale.

De asemenea, din document a fost exclusă specificarea  -  procesul educaţional “exclusiv în limbă minorităţii naţionale” (fără predarea unor discipline în limba de stat) este în detrimentul copiilor din cauza scăderii competitivității acestora pe piața muncii şi posibilelor complicaţii la examenele de amitere la instituţiile de învăţământ superior".

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 582

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate