Știri Politică
Redactor: Marin Gherman
12 octombrie 2018

Lovitură pentru Moscova. Patriarhia Constantinopolului a recunoscut Biserica Ortodoxă independentă a Ucrainei

Lovitură pentru Moscova. Patriarhia Constantinopolului a recunoscut  Biserica Ortodoxă independentă a Ucrainei

Patriarhia Constantinopolului a recunoscut joi o Biserică Ortodoxă independentă în Ucraina, la finalul unui Sfânt Sinod de două zile la Istanbul. Decizia a stârnit în mod sigur iritarea Moscovei.

Într-un comunicat publicat la finalul sinodului, Patriarhia a anunţat că „îşi reînnoieşte decizia deja luată şi conform căreia Patriarhia ecumenică va autoriza autocefalia Bisericii Ucrainei”, scrie AFP și Agerpres.

Sfântul Sinod a decis, de asemenea, să-l „restabilească în funcţia sa ierarhică” pe Patriarhul Filaret Denisenko, după ce a examinat un apel pe care acesta l-a prezentat împotriva excomunicării sale de către Biserica Ortodoxă Rusă.

După independenţa Ucrainei, în 1991, şi prăbuşirea Uniunii Sovietice, Filaret, fost ierarh al Patriarhiei Moscovei, a înfiinţat o Biserică Ortodoxă Ucraineană, autoproclamându-se patriarh al acesteia, ceea ce a dus la excomunicarea lui de către Moscova. În timpul sinodului, care a început miercuri, doi emisari de la Constantinopol trimişi în Ucraina în septembrie au informat despre rezultatele misiunii lor şi contactele pe care le-au avut la faţa locului, a precizat Patriarhia. Misiunea acestor doi emisari la Kiev a fost interpretată drept un preambul la recunoaşterea de către Constantinopol a unei Biserici Ortodoxe Ucrainene independente.

Biserica Ortodoxă Rusă va trebui să rupă relaţiile cu Constantinopolul, după ce Sinodul întrunit la Istanbul a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a declarat joi Alexandr Volkov, purtător al patriarhului rus Chiril. Declaraţiile lui Volkov sunt citate de agenţia Interfax, preluată de Reuters, şi de Ria Novosti, preluată de AFP și Agerpres. „Patriarhia Constantinopolului a luat astăzi o decizie catastrofală. În primul rând pentru sine şi în general pentru întreaga ortodoxie”, a apreciat Volkov.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi-a exprimat satisfacţia pentru decizia Patriarhiei de la Constantinopol de a recunoaşte o Biserică Ortodoxă independentă în Ucraina, salutând sfârşitul „iluziilor imperiale şi al fanteziilor şoviniste”, ale Moscovei. „Decizia de a acorda autocefalie Ucrainei a fost luată (...) Am obţinut astăzi autocefalia”, a declarat Poroşenko în cadrul unei transmisiuni în direct la televiziunea ucraineană. „Decizia Constantinopolului înseamnă sfârşitul definitiv al iluziilor imperiale şi al fanteziilor şoviniste ale Moscovei”, a adăugat Poroşenko, salutând „un nou act de independenţă” al Ucrainei. „Este vorba despre o victorie a binelui asupra răului, a luminii asupra tenebrelor”, a mai spus el.

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 1159

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate