Știri Politică
11 septembrie 2019

Minoritatea autohtonă sorbă din Germania se bucură de întreaga susținere din partea statului, dar care este situația comunității românești din Ucraina?

Minoritatea autohtonă sorbă din Germania se bucură de întreaga susținere din partea statului, dar care este situația comunității românești din Ucraina?

În Germania se desfășoară Școala de toamnă "Strategii de autoafirmare a minorităților naționale în societățile majoritare", la care participă tineri din Ucraina și Republica Moldova. Evenimentul este organizat de Moldova Institut Leipzig, coordonat de vice-președintele ascestei asociații Vasile Dumbravă. În cadrul acestui proiect participanții încearcă să afle modul în care minoritatea sorabă din Germania își păstrează limba, cultura strămoșească, în ce măsură autoritățile germane susțin minoritățile naționale și contribuie la păstrarea și promovarea valorilor lor naționale.

Potrivit jurnalistului BucPress Vitalie Zâgrea, care participă la acest eveniment, în landul Saxonia locuiesc circa 40 mii de sorabi, iar in landul Brandenburg – în jur la 20 de mii. Pe parcursul ultimelor două zile participanții la Workshop au vizitat radioul sorab din orașul Bautzen și s-au întâlnit cu Bogna Koreng, șeful redacției emisiunilor în limba sorbă. Într-un interviu acordat în exclusivitate Agenției BucPress doamna Koreng a declarat că pentru sorabii din landul Saxonia zilnic sunt realizate emisiuni radiofonice în limba lor maternă. Săptămânal la radioul public din Bautzen sorbii au 21 de ore și 30 de minute emisiuni în limba sorabă, iar la televiziunea publică - o oră și 15 minute lunar. Doar la radioul public, redacția emisiunilor în limba sorabă, activează 15 jurnaliști, angajați oficial și circa 40 de tineri colaboratori, care sunt angajați prin cumul sau iși desfășoară activitatea pe principii de voluntariat.


Audiovizualul public din Bautzen unde sunt realizate și emisiuni in limba minorităților naționale, în limba sorabă, este finanțat în totalitate din banii publici, întrucât fiecare familie plătește lunar câte 17 euro pentru serviciile de telecomunicație (radio, TV și internet). Educația în instituțiile preșcolare, medii și gimnaziale în satele unde locuiesc sorabii se face în limba maternă. De menționat faptul că în această regiune pentru etnicii locali atât limba sorabă, cât și limba germană sunt considerate limbi materne. Examenele de admitere la instituțiile superioare de învățământ din landul Saxonia, Germania, pot fi susținute atât în limba germană, cât și în limba sorbă. O atenție deosebită este acordată limbii sorbe în landul Saxonia, întrucât și în transportul public informațiile sunt furnizate în două limbi - germană și sorabă. Anual Germania alocă minorității sorabe din landul Saxonia, unde locuiesc circa 40 mii de sorabi - 18 milioane euro pentru proiecte culturale, menite să contribuie la menținerea, dezvoltarea și promovarea minorității sorabe din orașul Bautzen și din localitățile din împrejurime.

Acest model de conviețuire a minorităților naționale din Germania este unul european, care merită să fie implementat prin diverse proiecte și în regiunile din Ucraina, unde locuiesc minoritățile naționale, constată jurnalistul Vitalie Zâgrea, precizând că astfel vor dispărea toate problemele legate de învățământul în limba maternă, ucrainizarea școlilor cu predarea în limba română, funcționarea grădinițelor în limba minorităților naționale, susținerea apariției presei în limba maternă etc.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu


Ultimile știri Politică
Distribuie:
Vizualizări: 518

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate