Știri Politică
Redactor: Marin Gherman
30 mai 2018

Naționaliștii ucraineni solicită ucrainizarea tuturor școlilor din regiunea Cernăuți, criticând Legea Educației pentru că este prea liberală!

Naționaliștii ucraineni solicită ucrainizarea tuturor școlilor din regiunea Cernăuți, criticând Legea Educației pentru că este prea liberală!

Uniunea civică regională „Maidan” i-a solicitat în data de 29 mai 2018 șefului Administrației Regionale de Stat Cernăuți să ucrainizeze în proporție de 100 la sută sfera învățământului din regiune – notează Agenția BucPress.  

În scrisoare se spune că reprezentanții mediului asociativ din Ucraina sunt îngrijorați de funcționarea limbii ucrainene ca unica limbă de stat. Implementarea art. 7 al Legii Educației, potrivit apelului Uniunii „Maidan”, este o încălcare de către Ministerul Educației de la Kiev a Constituției Ucrainei. Uniunea „Maidan”, care este o asociație naționalistă ucraineană, critică art. 7 al Legii Educație pentru că permite unele drepturi pentru minorități naționale. Forțele naționaliste sunt de părere că absolut toate instituțiile de învățământ din Ucraina trebuie să fie cu predare în limba ucraineană, așa cum a decis Curtea Constituțională în decizia nr. 10/99 din 14.12.1999.

Naționaliștii scriu că art. 7 al Legii Educației este „un cal troian”, care permite unui grup de persoane să nu cunoască limba ucraineană, deoarece „există o egalitate în drepturi pentru limba minorității naționale și limba de stat”.

„Din păcate, întâmpinăm o rezistență permanentă din partea Ministerului Educației în ceea ce privește ucrainizarea învățământului din Ucraina”, se spune în apel. Uniunea „Maidan” precizează că implementarea art. 7 al Legii Educației va facilita dezintegrarea societății ucrainene și va fi o premisă pentru separatism și război în Ucraina.

„Cu scopul protejării limbii ucrainene și a statului ucrainean, rugăm Administrația Regională de Stat Cernăuți să dea ordin Departamentului Educației, Institutului de Studii Postuniversitare să pregătească propuneri, împreună cu comisia umanitară a Uniunii Maidan, pentru o nouă bază juridică de trecere a sferei învățământului în proporție de 100 la 100 la predarea în limba ucraineană. Standardele educației și planurile de învățământ trebuie să includă deja în anii 2018/2019 o dinamică clară de ucrainizare totală a școlilor de cultură generală și de studii superioare”, se spune în apelul semnat de Iuri Skoreiko, președintele comitetului executiv al prezidiului Uniunii „Maidan”.

Scrisoarea în limba ucraineană – în subsolul acestui text.

Reamintim că unii lideri ai societăților pentru cultura românească din regiunea Cernăuți au semnat recent o declarație comună, în care condamnă politica statului ucrainean față de minoritățile naționale, exprimându-și dezamăgirea în urma consultărilor-farse pe care le organizează Ministerul Educației cu etnicii români din Ucraina. „Conducerea Ministerului Învăţământului din Ucraina, în loc să ţină seama de cerinţele  noastre, legitime şi fireşti, de a păstra în şcoli procesul de învăţământ în limba maternă şi de a studia mai  calitativ  limba  ucraineană, cerinţe  înaintate în repetate rânduri atât Ministerului, cât şi conducerii de vârf a Ucrainei, a venit cu propunerea ca prevederile articolului 7 al Legii Ucrainei despre învăţământ să fie implementate prin intermediul art. 5 al noului proiect al Legii despre învăţământul mediu general, amânând  din „generozitate”  începutul  procesului de ucrainizare  totală şi definitivă  a  minorităţilor naţionale din ţară  până  în  2023. Adică, ne  oferă posibilitatea să mai fim români încă  vreo 4 ani”, se spune în declarația românilor din regiunea Cernăuți.

BucPress

 

Sursa foto – BukNews

 

Distribuie:
Vizualizări: 2959

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate