Știri Politică
09 ianuarie 2019

O navă militară NATO se pregătește să intre în Marea Neagră

O navă militară NATO se pregătește să intre în Marea Neagră

O navă militară NATO, a Olandei, se pregătește să intre în Marea Neagră. Anunţul a fost făcut marţi, 8 ianuarie, de către şeful reprezentanţei Ucrainei la NATO, Vadim Pristaiko.

Oficialul ucrainean a declarat, într-o emisiune televizată, că prezenţa navelor NATO în Marea Neagră a crescut, în mod special în 2018, când concomitent în Marea Neagră au intrat două grupuri de nave militare ale Alianţei, scrie Adevărul. Potrivit lui, din cauza doctrinei pe care o are Alianţa, aceasta nu-şi poate extinde şi mai mult prezenţa în Marea Neagră, pe motiv că statutul NATO stabileşte clar care este tonajul, numărul de zile şi numărul de nave pe care NATO are voie să le ţină în Marea Neagră, dacă navele nu aparţin ţărilor Mării Negre.

Totodată, Vadim Pristaiko a subliniat că nava NATO nu vor intra şi în Marea Azov, pentru că este un proces complicat în ceea ce priveşte pătrunderea navelor militare în acea zonă, cauzat de faptul că apele nu sunt suficient de adânci, dar şi pentru că Moscova nu va da acordul ca NATO să intre în Marea Azov. „Eu nu văd de ce NATO ar merge la provocări. În principiu, NATO nu intenţionează să provoace pe cineva şi mai ales Rusia”, a adăugat oficialul ucrainean. Amintim că Statele Unite ale Americii au trimis o navă militară în Marea Neagră pe 6 ianuarie, fiind vorba despre USS Fort McHenry. Presa rusă a scris că nava a ajuns la Constanţa prin strâmtoarea Dardanele. Autorităţile americane au comunicat că scopul prezenţei navei în Marea Neagră este de a patrula zona şi de a efectua exerciţii comune cu „aliaţii şi partenerii” în vederea asigurării stabilităţii şi securităţi în Europa, potrivit sursei citate.

O navă militară americană a ajuns în data de 7 ianuarie în portul românesc Constanța într-o demonstrație de forță, care este urmărită de Rusia, transmite Radio Europa Liberă.

USS Fort McHenry este prima navă americană care a intrat în Marea Neagră după ce Rusia a atacat și capturat în luna noiembrie trei nave ucrainene și 24 de marinari în apropierea Peninsulei Crimeea. Oficiali militari români și americani spun că nava americană ajunsă în Constanța pe 7 ianuarie va rămâne acolo trei zile, urmând să participe apoi la manevre cu o fregată românească în apele teritoriale ale României și cele internaționale.

Ucraina nu va permite Rusiei să militarizeze Marea Neagră, a declarat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko într-un interviu acordat luni postului de televiziune turc CNN Turk, informează serviciul de presă al preşedinţiei de la Kiev, citat de agenția AGERPRES.

Potrivit preşedintelui ucrainean, Rusia  trebuie să explice de ce a instalat în Kerci şi Feodosia (peninsula Crimeea) sisteme de apărare antiaeriană S-400 şi sisteme antinavă.

'Este absolut inacceptabil. Noi nu vom permite ca Marea Neagră să fie militarizată. Trebuie să fim gata să răspundem în această situaţie', a afirmat Petro Poroşenko în acelaşi interviu.

El a subliniat de asemenea că problema securităţii în Marea Neagră este extrem de importantă pentru toate statele din regiunea Mării Negre - Ucraina, Turcia, Bulgaria, România şi Georgia. 'Şi numai Rusia încearcă să destabilizeze situaţia', a remarcat preşedintele Petro Poroşenko.

În acelaşi timp, Poroşenko a afirmat că Ucraina nu va recunoaşte niciodată 'ocupaţia' Mării Azov şi a strâmtorii Kerci de către Rusia, reține aceeași sursă.

Agenția BucPress - www.bucpress.eu 

Distribuie:
Vizualizări: 295

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate