Politică
Redactor: Vitalie Zâgrea
21 noiembrie 2017

O nouă vizită a reprezentanţilor Ministerului Românilor de Pretutindeni la Cernăuţi

O nouă vizită a reprezentanţilor Ministerului Românilor de Pretutindeni la Cernăuţi

Noua Lege a Educaţiei din Ucraina adoptată de parlamentarii de la Kiev şi promulgată de Preşedintele ţării, Petro Poroşenko în luna septembrie 2017 a spulberat toate speranţele comunităţii româneşti din Ucraina, risipind chiar şi fărâma de siguranţă a dreptului de a studia în limba maternă şi de a-şi păstra în continuare limba, credinţa şi cultura strămoşească.

Potrivit reprezentanţilor comunităţii româneşti din Ucraina, noua Lege a Educaţiei nu face altceva decât să îngusteze drepturile de a învăţa în limba maternă, obligându-i cu forţa pe reprezentanţii minorităţilor naţionale din această ţară să studieze majoritatea obiectelor în limba ucraineană, ceea ce înseamnă că în viitorul apropiat  şcolile cu limba română de predare din Ucraina vor fi ucrainizate, la fel, vor fi asimilaţi, reprezentanţii minorităţilor naţionale din această ţară.

România, alături de celelalte ţări din jurul Ucrainei şi-a exprimat nemulţumirea chiar de la bun început pe marginea acestei legi, care le încalcă drepturile minorităţilor naţionale din ţara vecină. Nu întâmplător, în ultimile trei luni ale anului curent în Ucraina, în special, în regiunea Cernăuţi, au sosit foarte mulţi demnitari români: miniştri, secretari, subsecretari, deputaţi pentru a se întâlni cu românii din această ţară şi a discuta despre problemele pe care le întâmpină.

Luni, în regiunea Cernăuţi s-a aflat într-o vizită de lucru subsecretarul de stat la Ministerul Românilor de Pretutindeni, dl Victor Ionescu   împreună cu Cosmin Ciobanu, consilier la MRP, care au avut o întâlnire la Consulatul General al României la Cernăuţi cu liderii asociaţiilor româneşti din ţinut şi cu directorii unor instituţii de învăţământ din regiune. La acea întâlnire a diplomaţilor bucureşteni cu reprezentanţii comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi au mai fost prezenţi Eleonora Moldovan, Consul general al României la Cernăuţi, ministrul consilier Ionel Ivan şi consulul Aurelian Rugină.

Reprezentanţii comunităţii româneşti s-au arătat a fi mulţumiţi de această întâlnire şi de interesul deosebit care-l are statul român faţă de etnicii români din Ucraina, care în aceste clipe trec printr-un proces deschis de „asimilare”, vorba domnului Ilie T. Zegrea, preşedintele Societăţii Scriitorilor Români din Cernăuţi. Românii cernăuţeni au cerut din partea oficialităţilor de la Bucureşti să aibă o poziţie mai fermă şi mai serioasă faţă de statul ucrainean, care prin noua lege a educaţiei urmăreşte un singur scop – „asimilarea minorităţilor naţionale din Ucraina”.  „Ungaria, spre exemplu, îi încurajează pe deplin pe etnicii maghiari din regiunea Transcarpatia. De ce, România, n-ar lua exemplul Ungariei în cazul situaţiei românilor din Ucraina”, s-au întrebat liderii asociaţiilor româneşti din Cernăuţi. Aceştia au criticat deschis „proiectul bilingval” care este derulat la Gimnaziul românesc nr 6 „Alexandru cel Bun” din Cernăuţi şi la Gimnaziul românesc din Boian, raionul Noua Suliţă, motivând faptul că elevii români de la aceste şcoli au început deja să vorbească într-o limbă „stâlcită”, amestecând cuvintele din vocabularul ucrainean în cel românesc.  

Domnul Ion Ignat, directorul gimnaziului „Alexandru cel Bun” din Cernăuţi a explicat faptul că proiectul respectiv este doar un proiect, care în curând se va încheia şi gimnaziul va reveni la procesul normal de învăţământ. „Gimnaziul a fost şi va rămâne cu limba română de predare”, a dat asigurări domnul Ignat. Despre procesul de învăţământ şi pericolul dispariţiei limbii române în şcolile din Ucraina, dar şi despre reducerea numărului de elevi în instituţiile cu  limba română de predare au vorbit domnii Alexandru Rusnac, directorul şcolii nr. 10 din suburbia Roşa a oraşului Cernăuţi şi domnul Ştefan Mitric, directorul Gimnaziului din Crasna, raionul Storojineţ.

Liderii asociaţiilor româneşti au abordat şi alte probleme la fel de importante pentru comunitatea românească din Ucraina: redeschiderea  punctelor de trecere a frontierei ucraineano-române la Proboteşti-Racovăţ şi Crasnoilsc-Vicovul de Sus, restaurarea Casei-Muzeu „Aron Pumnul” din Cernăuţi, situaţia presei româneşti din Ucraina, alte aspecte ale vieţii culturale a românilor din această ţară.  Au mai fost discutate, de asemenea, proiectele realizate de MRP.  

Subsecretarul de stat Victor Ionescu i-a încurajat pe liderii comunităţii româneşti din Ucraina să înainteze cât mai multe proiecte Ministerului Românilor de Pretutindeni pentru a fi aprobate şi implementate. MRP va sprijini şi-n continuare comunitatea românească din Ucraina şi va urmări cu multă atenţie cum va fi soluţionată de către statul ucrainean această problemă a învăţământului şi dacă se va ţine cont de observaţiile Comisiei de la Veneţia.

Vitalie ZÂGREA pentru BucPress

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1013

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți