Știri Politică
09 martie 2018

Parlamentarul Grigore Timiș solicită ministerului Educației de la Kiev renunțarea la glotonimul „limba moldovenească”

Parlamentarul Grigore Timiș solicită ministerului Educației de la Kiev renunțarea la glotonimul „limba moldovenească”

Parlamentarul Grigore Timiș, singurul deputat de etnie română din Rada Supremă de la Kiev, solicită ministrului ucrainean al educației și științei, Lilia Grinevici, să studieze posibilitatea ca în Ucraina să funcționeze o singură programă școlară pentru școlile cu predare în limba română, renunțând la glotonimul „limbă moldovenească”, folosit în special în cazul școlilor din regiunea Odesa – scrie TOCpress.

În interpelarea adresată ministrului Grinevici, parlamentarul Grigore Timiș menționează că reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, printre care și președintele asociației “Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, Anatol Popescu, i-au cerut în repetate rânduri să facă demersuri pentru unificarea celor două programe școlare, “moldovenească” și română, care, deși sunt identice, funcționează separat.

Deputatul atrage atenția că punctul 48 al Opiniei Comisiei de la Veneția Nr.902/11.12.2017 cu privire la Legea ucraineană a educației, din 5 septembrie 2017, subliniază, printre altele, recunoașterea aspectului identic al limbilor română și “moldovenească” în practica și jurisprudența Republicii Moldova – potrivit TOCpress.

“În plus, în octombrie 2017, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a dat aviz pozitiv proiectului de lege privind modificarea denumirii limbii de stat în Constituție din moldovenească în română, bazându-se pe o decizie din 2013, care recunoaște româna drept limbă de stat” – menționează deputatul Timiș în interpelarea adresată ministrului Grinevici. Parlamentarul mai amintește că, în decembrie 2017, Guvernul de la Chișinău a sprijinit inițiativa referitoare la modificarea denumirii limbii de stat în Constituție din “moldovenească” în română.

“Astfel, în regiunea Odesa, pe teritoriul Basarabiei istorice, unde locuiesc compact cetățeni ai Ucrainei de origine română și moldovenească, în școlile medii generale, învățământul se desfășoară în ‘moldovenească’, o limbă care, de fapt, nu există. Este important de menționat că programele școlare menționate mai sus sunt folosite doar în regiunea Odesa” – mai remarcă deputatul Grigore Timiș, potrivit TOCpress, citat de Radio Cernăuți.

Ținând cont de cele menționate, parlamentarul solicită ministrului Grinevici să examineze posibilitatea unificării celor două programe școlare identice, “moldovenească” și română, prin trecerea tuturor instituțiilor școlare menționate la programa de studiu destinată școlilor cu predare în limba română, în calitate de limbă maternă a cetățenilor Ucrainei care aparțin minorității române/moldovenești și una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene.

De asemenea, deputatul Timiș îi solicită ministrului ucrainean al educației, Lilia Grinevici, să-i furnizeze informații referitoare la argumentele pe care s-a bazat Ministerul Educației și Științei de la Kiev în 1997-1998 când a decis, fără să se consulte cu părinții și cadrele didactice românofone din sudul Basarabiei, să-i priveze pe cetățenii românofoni ai Ucrainei din regiunea Odesa de posibilitatea de a studia în limba română conform unei singure programe școlare, așa cum se întâmplă și azi în regiunile Transcarpatia și Cernăuți, indiferent cum se consideră cetățenii – români, maramureșeni, bucovineni, moldoveni sau basarabeni – notează TOCpress.

BucPress

 

Distribuie:
Vizualizări: 947

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate