Știri Politică
Redactor: Marin Gherman
07 februarie 2019

Parlamentul Ucrainei a adoptat modificări constituționale privind cursul strategic spre UE și NATO

Parlamentul Ucrainei a adoptat modificări constituționale privind cursul strategic spre UE și NATO

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat modificări constituționale privind cursul strategic spre UE și NATO. Parlamentul a examinat în a doua lectură proiectul de lege privind modificarea Constituției care presupune consfinţirea cursului strategic al ţării spre UE și NATO. Pentru adoptarea acestuia au votat 334 de aleși ai poporului - majoritatea constituțională de peste 300 de voturi – notează Agenția BucPress.

În primă lectură, plenul Radei Supreme a susținut, la 22 noiembrie 2018, proiectul legislativ menționat – proiectul Legii nr. 9037 “Cu privire la introducerea de modificări la Constituția Ucrainei” (privind cursul strategic al statului către obținerea de statut de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene și NATO) – cu votul a 311 deputați ai poporului.

În preambulul textului Constituției a fost introdusă sintagma „confirmând identitatea europeană a poporului ucrainean, precum și ireversibilitatea cursului de integrare europeană și euroatlantică”. Din textul Legii Fundamentale a fost exclusă posibilitatea închirierii de către state sau entități străine a bazelor militare din Ucraina.

Au fost introduse în articolele Constituției prevederi suplimentare privind atribuțiile Președintelui Ucrainei, Radei Supreme și Guvernului Ucrainei pe linia politicii strategice a Ucrainei de aderare la Ucraina și NATO. „Președintele Ucrainei este garantul punerii în aplicare a cursului strategic al statului pentru dobândirea calității de membru cu drepturi depline al Ucrainei în Uniunea Europeană și în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord”, potrivit amendamentelor introduse.  Asemenea responsabilități sunt introduse pentru Cabinetul de Miniștri. Înainte de votare, președintele Petro Poroșenko a rugat parlamentarii să susțină proiectul de amendamente constituționale.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Distribuie:
Vizualizări: 395

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate