Știri Politică
18 iunie 2019

Președintele Ucrainei îşi intensifică demersurile diplomatice: ”Trebuie să punem capăt războiului”

Președintele Ucrainei îşi intensifică demersurile diplomatice: ”Trebuie să punem capăt războiului”

Noul preşedinte ucrainean,Volodimir Zelenski, care şi-a preluat funcţia în urmă cu aproape o lună, îşi intensifică demersurile diplomatice pe lângă cancelariile europene, de la care aşteaptă sprijin pentru încetarea războiului din estul ţării.

După ce, săptămâna trecută, a fost la Bruxelles, pentru a cere Uniunii Europene să-şi continue presiunile asupra Rusiei, Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a avut, luni, 17 iunie, la Paris, convorbiri cu Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, în vederea organizării unor noi negocieri mediate de Paris şi Berlin, transmite Radio România Actualități citată de agenția Rador.

Preşedintele Emmanuel Macron a lăudat măsurile luate de omologul său ucrainean, care şi-a fixat ca prioritate a mandatului său încetarea cât mai repede a conflictului din estul ţării. Şeful statului francez consideră că pentru rezolvarea tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina este nevoie de o nouă reuniune la nivel de şefi de stat şi de guvern în aşa-numitul format Normandia, adică mediată de Franţa şi Germania, care să aibă loc în curând, la Paris.

Este clar că în discuţia pe care am avut-o nu am găsit toate răspunsurile, dar cred că trebuie să existe nişte condiţii prealabile pentru a putea relansa negocierile. Este mai întâi problema eliberării prizonierilor ucraineni deţinuţi de Rusia şi chestiunea încetării focului. Trebuie să încercăm să avansăm în săptămânile urmărtoare, astfel încât să avem o reuniune utilă. Este ceea ce am discutat cu cancelarul german şi cu preşedintele Putin. În funcţie de gesturile pe care cele două părţi aflate în conflict le pot face, vom putea organiza o reuniune în format Normandia”, a spus Emmanuel Macron.

La rândul său, preşedintele ucrinean, Volodimir Zelenski, şi-a reafirmat determinarea de a face tot ce-i stă în putere pentru a readuce pacea: ”Nu aş vrea să se înţeleagă greşit. Noi nu suntem sub nicio formă de acord să dialogăm cu separatiştii proruşi. Suntem însă gata să lucrăm în formatul Normandia. Suntem gata să oprim focul, dar mai întâi cerem să fie eliberaţi prizonierii noştri reţinuţi în Rusia. Trebuie să fie concesii de ambele părţi. Poporul ucrainean nu mai poate aştepta încă cinci ani în situaţia aceasta. Trebuie să punem capăt războiului”.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Ultimile știri Politică
Distribuie:
Vizualizări: 470

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate