Știri Politică
10 noiembrie 2017

Președintele Ucrainei Petro Poroșenko se opune ideii ruperii relațiilor diplomatice cu Rusia

Președintele Ucrainei Petro Poroșenko se opune ideii ruperii relațiilor diplomatice cu Rusia

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko se opune ideii ruperii relaţiilor diplomatice cu Rusia, ca parte a strategiei de recuperare a teritoriilor separatiste din regiunile de est Doneţk şi Lugansk, relatează BucPress cu referire la EFE. 


"PreşedintelePoroșenko  a propus deja strategia sa de recuperare a teritoriilor temporar ocupate în regiunile Doneţk şi Lugansk. Dacă deputaţii doresc, problema ruperii relaţiilor diplomatice cu Rusia trebuie tratată separat", a declarat reprezentanta sa în Rada Supremă, Irina Luţenko, citată de Interfax-Ukraina. 

Aceste declaraţii survin după ce deputatul Ivan Vinnik, din cadrul BPP (Blocul Petro Poroşenko), a propus introducerea unui amendament la "legea privind reintegrarea Donbasului" (aşa cum sunt numite cele două regiuni împreună) ce are în vedere ruperea relaţiilor cu Moscova. 

Irina Luţenko consideră că această iniţiativă nu ar trebui inclusă în legea adoptată în octombrie anul trecut de parlament în prima lectură şi care stabileşte politica de stat pentru redobândirea suveranităţii Ucrainei asupra acestor teritorii şi indică Rusia ca "stat agresor". 

"Dacă deputaţii prezintă o lege separată în acest sens, se va crea un grup de lucru şi se va lua în considerare o altă lege. Dar această propunere (amendamentul) nu se referă la strategia propusă de preşedinte ", a adăugat Irina Luțenko, citată de AGERPRES. 

În 2014, regiunile estice Doneţk şi Lugansk, controlate parţial de miliţiile proruse, şi-au declarat independenţa faţă de Ucraina, deşi consultările privind autodeterminarea nu au fost recunoscute de comunitatea internaţională şi de către guvernul de la Kiev. 

De atunci, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, acuza Rusia de ocuparea ilegală a unei părţi a teritoriului Ucrainei, precum şi de iniţierea şi organizarea "activităţilor teroriste" prin sprijinirea grupărilor militare ilegale în scopul destabilizării ţării, mai scrie sursa citată.

BucPress 

Distribuie:
Vizualizări: 118

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate