Politică
09 iunie 2018

Președinții Ucrainei și Federației Ruse au discutat telefonic despre un „schimb de deținuți”

Președinții Ucrainei și Federației Ruse au discutat telefonic despre un „schimb de deținuți”

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a discutat sâmbătă la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin despre eliberarea "deţinuţilor politici" ucraineni din Rusia, între care se numără cineastul Oleg Senţov, aflat în greva foamei, a anunţat într-un comunicat preşedinţia ucraineană, transmit AFP şi Reuters.

"Petro Poroşenko a subliniat importanţa eliberării rapide a deţinuţilor politici ucraineni din Rusia şi din teritoriile ocupate", termen utilizat de Kiev pentru a desemna Crimeea anexată de Rusia şi estul Ucrainei aflat sub controlul separatiştilor, a indicat preşedinţia ucraineană.

Kremlinul notează la rândul său într-un comunicat că preşedinţii rus şi ucrainean au evocat într-o convorbire telefonică "un schimb de deţinuţi" între cele două ţări.

Cei doi şefi de stat au discutat despre "chestiuni umanitare, între care schimbul de persoane deţinute", iar Putin a "subliniat necesitatea eliberării fără întârziere a jurnaliştilor ruşi arestaţi în Ucraina", conform preşedinţiei ruse.

Potrivit Agerpres, regizorul Oleg Senţov, care s-a opus anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia, în martie 2014, a fost condamnat în august 2015 pentru 'terorism' şi 'trafic de arme'. El ispăşeşte o pedeapsă de 20 de ani într-o închisoare din Extremul Orient rus şi se află de trei săptămâni în greva foamei. Procesul împotriva lui, calificat drept 'stalinist' de Amnesty International, a fost de asemenea denunţat de Kiev, UE şi SUA. Joi, Vladimir Putin, a declarat că 'nu se gândeşte' să-l predea pe Senţov în schimbul jurnalistului ruso-ucrainean Kiril Vişinski, arestat la sfârşitul lui mai la Kiev şi inculpat de 'înaltă trădare' de justiţia ucraineană, crimă pasibilă de 15 ani de închisoare.

BucPress

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 306

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate
Live Radio Cernăuți