Știri Politică
04 decembrie 2018

Purtătoare de cuvânt NATO: ”Alianța are multe vase în Marea Neagră și își calibrează mereu prezența în funcție de situația din regiune”

Purtătoare de cuvânt NATO: ”Alianța are multe vase în Marea Neagră și își calibrează mereu prezența în funcție de situația din regiune”

Toți cei 24 de marinari ucraineni, reținuți pe 25 noiembrie de paza de coastă rusă, au fost puși oficial sub acuzare pentru „trecere ilegală a frontierei”. Informația vine de la avocatul unuia din marinari, transmite Radio Europa Liberă.

Este vorba de echipajele celor trei nave ucrainene, sechestrate de Rusia în apropierea coastelor peninsulei Crimeea, în timp ce încercau să treacă din Marea Neagră în Marea Azov, prin strâmtoarea Kerci.

Avocatul unuia din marinari a precizat că acuzația a fost formulată încă din 27 noiembrie, la numai două zile de la incidentul considerat prima confruntare deschisă între Ucraina și Rusia din 2014, când Rusia a anexat abuziv peninsula ucraineană Crimeea, reține aceiași sursă.

Pe 29 noiembrie, un alt avocat al unui marinar ucrainean anunța că 21 din cei reținuți erau transferați din Crimeea la penitenciarul Lefortovo de la Moscova. Iar autoritățile ruse informau că trei marinari, răniți în timpul incidentului din 25 noiembrie, primeau îngrijire medicală într-un centru de detenție. Nu se știe unde.

În urma incidentului, Ucraina a impus legea marțială pe 30 de zile în regiunile de graniță și acuză Rusia că blochează navele comerciale ucrainene care ar vrea să ajungă sau să plece în porturile ucrainene din Marea Azov, Mariupol și Berdiansk.

Liderii occidentali, începând cu toate țările din G7, au cerut Rusiei să elibereze navele și echipajele ucrainene. Dar pentru moment, Uniunea Europeană este singura care a anunțat că va prelungi în decembrie, cu încă șase luni, sancțiunile impuse deja Rusiei, potrivit sursei citate.

Între timp, președintele ucrainean Petro Poroșenko a cerut din nou „Germaniei și aliaților” să-și întărească prezența navală în Marea Neagră, pentru a confrunta Rusia cu un front comun.

Într-un interviu, acordat pe 2 decembrie concernului media german „Funke”, Poroșenko a mai spus că Rusia ar masa trupe în lungul graniței cu Ucraina pentru că ar intenționa să preia controlul. „Moscova încearcă să creeze un coridor din Donbas în Crimeea, blocând porturile Mariupol și Berdiansk”, a spus Poroșenko.  Purtătoarea de cuvânt NATO a reacționat deja la primul apel al președintelui, afirmând că Alianța are deja „multe vase în Marea Neagră și că-și calibrează mereu prezența în funcție de situația din regiune”.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Distribuie:
Vizualizări: 310

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate