Știri Politică
17 iunie 2017

Românii din Ucraina - nemulţumiţi de introducerea cotelor lingvistice în audiovizualul naţional

Românii din Ucraina - nemulţumiţi de introducerea cotelor lingvistice în audiovizualul naţional

Liderii mai multor asociaţii culturale româneşti din Ucraina s-au arătat a fi nemulţumiţi de iniţiativa Parlamentului de la Kiev (Rada Supremă) de a introduce unele cote lingvistice în audiovizualul naţional şi regional, considerând modificările legislative amintite o îngrădire a drepturilor minorităţilor naţionale în spaţiul informaţional ucrainean. Despre aceasta se spune într-o Adresare deschisă înaintată Radei Supreme, Preşedintelui Ucrainei şi reprezentanţilor comunităţii internaţionale, notează BucPress.

Amintim că Parlamentul ucrainean a adoptat, la 23 mai 2017, o lege prin care este reglementat volumul de emisiuni în limba ucraineană în audiovizualul național și regional (radio și TV) prin introducerea unor cote lingvistice.

Posturile naționale de televiziune sunt obligate să asigure / difuzeze un volum de emisiuni și filme în proporție de 75 la sută în limba ucraineană între orele 07.00-18.00 și 18.00-22.00. Posturile regionale de radio sau TV vor fi nevoite să emită în proporție de 60 la sută în limba ucraineană.

În adresarea liderilor asociaţiilor cultural-româneşti din Ucraina se aminteşte că aceste cote lingvistice nu corespund Constituţiei Ucrainei, legislaţiei în vigoare şi obligaţiilor internaţionale asumate de statul ucrainean. Această decizie a Parlamentului este considerată un pas „spre limitarea drepturilor socio-culturale ale minorităţilor naţionale”. „Este un pericol pentru poporul ucrainean şi pentru popoarele europene”,  - se mai spune în Adresarea românilor din Ucraina.

Etnicii români din Ucraina solicită Radei Supreme să revizuiască decizia adoptată, iar Preşedintelui Ucrainei - să pună „veto” pe Legea adoptată la 23 mai 2017 (nr. 5313). De asemenea, guvernele statelor europene sunt invitate să susţină demersurile comunităţii româneşti din Ucraina referitoare la consolidarea „societăţii europene democratice” în această ţară.

Semnatarii Adresării deschise consideră că „originalitatea culturii naționale ucrainene nu trebuie să se dezvolte pe contul politicii de unificare culturală și de înăbușire artificială a drepturilor reprezentanților altor culturi ale poporului multinațional din Ucraina”.

Adresarea respectivă a fost semnată de Vasile Tărâţeanu, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, Marin Gherman, preşedintele Centrului Media „BucPress”, Vitalie Zâgrea, preşedintele Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi, Vasile Bâcu, preşedintele Societăţii  pentru Cultura Românească „M. Eminescu” din regiunea Cernăuţi şi Nicolae Toma, preşedintele Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi.

BucPress


Distribuie:
Vizualizări: 1045

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate