Știri Politică
12 martie 2019

Rusia a trimis o notă Ucrainei pe fondul încetării Tratatului bilateral de prietenie

Rusia a trimis o notă Ucrainei pe fondul încetării Tratatului bilateral de prietenie

Moscova a transmis marţi Kievului o notă ca urmare a încetării Tratatului bilateral de prietenie, în care menţionează ceea ce ea numeşte "încălcările" comise de Ucraina a prevederilor tratatului de bază, informează portalul Rbc.ua, citând un comunicat al Ministerului de Externe rus, informația fiind preluată de Agerpres.

Tratatul de prietenie de la 31 mai 1997, potrivit MAE rus, îşi încetează valabilitatea la 1 aprilie 2019 la iniţiativa părţii ucrainene.

După cum se menţionează pe site-ul oficial al diplomaţiei ruse, Ucraina a încălcat în special Art.6 prin care părţile se angajează să 'nu încheie acorduri cu terţe ţări împotriva celeilalte părţi' şi, de asemenea, să nu permită 'utilizarea teritoriului său în detrimentul securităţii celeilalte părţi'.

În acest sens, Rusia acuză Ucraina că a încălcat tratatul de prietenie în 2004 când a ratificat Memorandumul de sprijinire a operaţiunilor NATO şi de asemenea atunci când a operat modificări în doctrina sa militară care stipulează aderarea la Alianţa Nord-Atlantică drept obiectiv strategic al statului ucrainean.

Mai mult, Moscova denunţă şi modificările aduse recent Constituţiei ucrainene care consolidează direcţia luată de Ucraina spre aderarea la UE şi NATO.

De asemenea, MAE rus susţine că autorităţile ucrainene 'duc o ofensivă îndreptată împotriva limbii ruse şi a drepturilor populaţiei vorbitoare de limbă rusă'.

Culmea ironiei este că diplomaţia rusă acuză Ucraina de încălcarea flagrantă a mai multor articole din tratatul de bază, între care 'respectarea reciprocă a suveranităţii', remarcă în schimb publicaţia ucraineană Zerkalo nedeli, evocând în acest context anexarea ilegală de către Moscova a peninsulei Crimeea în 2014 şi amestecul constant al Rusiei în afacerile interne ale ţării de la declararea independenţei sale în 1991, ca urmare a prăbuşirii URSS.

La 6 decembrie, Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) a aprobat încetarea Tratatului de prietenie cu Federaţia Rusă, cu o majoritate de 277 de voturi. În acest context, media de la Kiev subliniază că Ucraina nu a reziliat tratatul, ci doar nu l-a prelungit.

Ministerul de Externe al Ucrainei a considerat că Tratatul de prietenie cu Rusia şi-a îndeplinit misiunea, iar în prezent este caduc în toate privinţele. Ucraina urma să decidă până la 30 septembrie dacă prelungeşte sau nu documentul pe următoriii zece ani. Documentul este considerat reziliat, dacă valabilitatea sa încetează înainte de termen.

Tratatul de prietenie, cooperare şi parteneriat dintre Federaţia Rusă şi Ucraina, care stipula principiul parteneriatului strategic, recunoaşterea inviolabilităţii frontierelor existente, respectarea integrităţii teritoriale şi angajamentul reciproc de a nu folosi teritoriul naţional în detrimentul securităţii celeilalte părţi a fost semnat în 1997. În 2008, tratatul a fost prelungit automat pentru 10 ani.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

 

Distribuie:
Vizualizări: 483

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate