Știri Politică
11 octombrie 2018

Rusia nu a fost reprimită în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

Rusia nu a fost reprimită în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a decis marţi să amâne pentru o dată ulterioară votul pentru modificarea regulamentului său care ar putea deschide calea revenirii delegaţiei parlamentare a Rusiei, sancţionată după anexarea provinciei ucrainene Crimeea, relatează AFP preluată de Agerpres.

După câteva ore de dezbateri aprinse, APCE a decis cu 99 de voturi pentru şi 79 contra adoptarea propunerii senatoarei belgiene Petra De Sutter ca această problemă să fie trimisă spre analiză într-o comisie a APCE. 
Rusia nu a mai trimis parlamentari la APCE din 2014, anul când delegaţia rusă a fost privată de dreptul de vot după anexarea Crimeii. 
Ca măsură de represalii, Moscova nu a mai plătit din 2017 contribuţia sa anuală de 33 de milioane de euro la bugetul Consiliului Europei, organism paneuropean de apărare a drepturilor omului şi democraţiei. 
Textul iniţial propunea înăsprirea regulilor permiţând contestarea competenţelor unei delegaţii naţionale în caz de 'încălcare gravă a principiilor fundamentale ale Consiliului Europei'. Totuşi, el excludea de pe lista cu sancţiuni alegerea judecătorilor la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), instanţa judecătorească a Consiliului Europei, sau a secretarului general al organizaţiei, care ar urma să aibă loc în primăvara anului 2019. 
Aceste reguli modificate ar fi putut convinge Moscova să prezinte o delegaţie parlamentară în ianuarie, dar trimiterea înapoi la comisie înseamnă un statu quo pentru anul 2019. Or, după doi ani fără plata cotizaţiei, Comitetul Miniştrilor, organul executiv al Consiliului Europei, ar putea decide excluderea Rusiei din organizaţie. 
Pentru adepţii unei poziţii dure faţă de Moscova, aşa cum sunt ucrainenii sau britanicii, această non-decizie cu privire la text este deja o victorie. 
În cadrul APCE, care reuneşte peste 300 de parlamentari din 47 de ţări membre, unii consideră că este necesar să menţină Rusia în cadrul Consiliului Europei din motive financiare, dar şi pentru a nu lăsa această ţară în afara controlului instituţiei paneuropene, chiar dacă neconstrângător în materie de drepturi ale omului. Alţii, dimpotrivă, au chemat ca APCE să reziste la 'şantajul' rusesc, subliniind că situaţia din Ucraina nu s-a schimbat, potrivit Agerpres.

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 297

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate