Știri Politică
07 decembrie 2017

Saakaşvili, numit un “cruciat al anticorupţiei”, refuză să se predea autorităţilor de la Kiev

Saakaşvili, numit un “cruciat al anticorupţiei”, refuză să se predea autorităţilor de la Kiev

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, devenit liderul opoziţiei în Ucraina, a afirmat că nu se va preda în faţa autorităţilor ucrainene după ce procurorii i-au dat un ultimatum, informează site-ul agenţiei Associated Press

Potrivit adev.ro, Forţele de ordine au lansat un asalt asupra taberei de corturi instalată în faţa Parlamentului de susţinători ai lui Saakaşvili, dar au avut parte de o rezisenţă acerbă. Cel puţin 13 persoane - 11 poliţişti şi 2 civili - au fost rănite în această confruntare, potrivit sursei.

Kievul a devenit teatrul unor violenţe între susţinători ai fostului preşedinte georgian şi guvernator al regiunii Odessa Mihail Saakaşvili şi forţele de ordine. Cel puţin 13 persoane au fost rănite în ziua de 6 decembrie curent în ultima încercare a autorităţilor de a-l aresta pe noul opozant al actualei puteri din Ucraina.

Vom aminti că autorităţile au încercat să-l reţină pe Saakaşvili, care a rămas fără cetăţenia ucraineană şi este acuzat că vrea să preia puterea prin forţă. Sute de persoane se adunase-ră în faţa imobilului din Kiev în care locuia fostul guvernator al regiunii Odessa şi l-au scos pe acesta din duba poliţiei. Ulterior, Saakaşvili şi simpatizanţii săi s-au dus în faţa Parlamentului, unde au cerut demisia preşedintelui Petro Poroşenko, acuzat de corupţie, reţine sursa citată.

Poliţia a încercat din nou să-l aresteze miercuri. Aproximativ 100 de prostestatari s-au strâns în faţa Radei Supreme (Parlamentul Ucrainei), miercuri dimineaţă, de unde Saakaşvili a declarat că nu se va preda autorităţilor.

„M-au căutat, dar nu m-au găsit“, a declarat Saakaşvili pentru jurnalişti în tabăra de corturi ridicată în centrul capitalei Ucrainei.

„Aici sunt numai oameni paşnici, nu există arme“, a adăugat el, chemând la manifestaţii pentru miercuri seara.

Scandalul provocat de reţinerea lui Saakaşvili, numit un "cruciat al anti-corupţiei", a declanşat îngrijorarea politicienilor de la Kiev că Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai mare criză politică de la protestele din 2014. Procurorul general al Ucrainei, Iuri Luţenko, spune că Mihail Saakaşvili ar fi primit 500.000 de dolari de la un afacerist ucrainean, care are legături cu Rusia, pentru a finanţa protestele.

Şi Georgia vrea arestarea şi extrădarea lui Saakaşvili, acuzat în ţara sa pentru „abuz de putere“. El respinge această acuzaţie, afirmând că este motivată politic.

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 312

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate