Știri Politică
Redactor: Marin Gherman
14 aprilie 2018

Secretarul de stat în MAE al României Dan Neculăescu s-a întâlnit cu membrii comunității românești din regiunea Cernăuți

Secretarul de stat în MAE al României Dan Neculăescu s-a întâlnit cu membrii comunității românești din regiunea Cernăuți

În cadrul vizitei pe care a efectuat-o în Ucraina, secretarul de stat în MAE al României, Dan Neculăescu, a avut o întâlnire la 14 aprilie a.c. cu membrii comunității românești din regiunea Cernăuți, discuția axându-se în principal pe problemele învățământului în limba română din Ucraina, apărute în legătura cu adoptarea Legii Educației în anul 2017 – informează Agenția BucPress din Cernăuți.

După întâlnirile de la Kiev cu Vasyl Bodnar, ministrul ucrainean adjunct al afacerilor externe și Svitlana Fomeko, prim-adjunct al ministrului Culturii, în timpul cărora părțile au discutat principalele problematici de pe agenda relațiilor bilaterale, cu accent pe necesitatea soluționării durabile a aspectelor legate de dreptul la învățământ în limba maternă pentru persoanele aparținând minorității române din Ucraina, Dan Neculăescu, secretarul de stat pentru afaceri regionale, a avut la Cernăuți discuții cu reprezentanții puterii locale (conducerea Consiliului Regional Cernăuți, a Administrației Regionale de Stat Cernăuți și a primăriei Cernăuți).


În aceeași zi, la Consulatul General al României la Cernăuți a avut o întâlnire cu membrii comunității românești din regiunea Cernăuți. Întâlnirea lui Dan Neculăescu cu românii din nordul Bucovinei a fost moderată de Eleonora Moldovan, consul general al României la Cernăuți în prezența Ambasadorului României la Kiev, Cristian Leon Țurcanu și a ministrului consilier de la Consulatul General al României la Cernăuți, Ionel Ivan.

Dan Neculăescu a menționat în timpul discuțiilor cu românii din regiunea Cernăuți că a transmis colegilor ucraineni, atât celor din puterea centrală, cât și celor din puterea locală, preocuparea și îngrijorarea constantă a autorităților române în ceea ce privește protejarea și promovarea drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina.

Diplomatul român a precizat că a dat de înțeles în mod direct autorităților ucrainene că trebuie găsită o soluție concretă în ceea ce privește articolul nr. 7 al Legii Educației. Dan Neculăescu a adăugat că statul român a ales o abordare directă, onestă și exactă în privința protejării dreptului etnicilor români la studii în limba maternă. În acest context, autoritățile ucrainene au fost îndemnate să se consulte cu minoritatea românească înainte de a adopta decizii de sorginte etnopolitică, ceea ce solicită și experții Comisiei de la Veneția în recomandările publicate în decembrie 2017. În același timp, oficialul român a reiterat sprijinul ferm al României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional.


Secretarul de stat în MAE al României Dan Neculăescu, care este și copreședintele părții române al Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind protecția persoanelor aparținând minorităților naționale, a discutat cu membrii comunității românești din Ucraina despre posibila organizare a ședinței respectivei comisii la București, consultându-se cu românii din zona pe marginea mai multor subiecte de actualitate social-politică și culturală.

Marin GHERMAN pentru Agenția BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 760

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate