Știri Politică
Redactor: Marin Gherman
14 decembrie 2018

SUA cer Ungariei să nu blocheze cooperarea Ucrainei cu NATO, în contextul ameninţării ruse

SUA cer Ungariei să nu blocheze cooperarea Ucrainei cu NATO, în contextul ameninţării ruse

SUA au cerut Ungariei să-şi refacă relaţiile cu ţara vecină Ucraina şi să nu încerce să blocheze cooperarea Kievului cu NATO, atrăgând atenţia că, „dacă Ucraina va eşua, Ungaria va fi în prima linie a agresiunii ruse”, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Avertismentul survine în contextul în care Ungaria acuză Ucraina că încalcă dreptul la învăţământ în limba maternă al minorităţii maghiare de pe teritoriul său, Budapesta ameninţând că va răspunde prin blocarea eforturilor Kievului de apropiere de NATO şi de Uniunea Europeană.

Ambasadorul american David Cornstein le-a declarat membrilor unei comisii a parlamentului de la Budapesta că Ungaria ar putea să-şi facă o mai bună „prioritizare a alianţelor” într-o perioadă în care Rusia constituie din nou o ameninţare pentru Ucraina şi pentru Europa.

„Acum mai mult ca oricând, Rusia testează Occidentul”, a afirmat Cornstein, conform unui comunicat emis de misiunea diplomatică americană.

„Credem cu tărie (...) că, în calitate de aliaţi în NATO, cea mai bună cale de promovare a reformelor în Ucraina este prin discuţii cu Ucraina, nu prin blocarea cooperării Ucrainei cu NATO”, a insistat ambasadorul american.

În cursul zilei de joi, secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, i-a declarat preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko că NATO va livra echipament de comunicaţii securizat Ucrainei în această lună.

Potrivit ambasadorului Cornstein, Ungaria - care este puternic dependentă de petrolul, gazul şi expertiza Rusiei în domeniul nuclear - se joacă cu focul frecventându-l pe preşedintele Vladimir Putin.

„Trebuie să nu uităm imaginea de ansamblu. Putin nu este interesat în suveranitatea naţională. Viziunea sa este neoimperială. Dacă Ucraina eşuează, Ungaria se va afla în prima linie a agresiunii ruse”, a subliniat David Cornstein.

Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul de Externe ungar, Levente Magyar, a declarat în comisia parlamentară că diferenţele între SUA şi Ungaria nu sunt de ordin strategic, el exprimându-şi speranţa că acestea vor putea fi depăşite prin dialog, a transmis agenţia MTI și Agerpres.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Distribuie:
Vizualizări: 350

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate