Știri Politică
13 noiembrie 2017

Tensiuni între Polonia și Ucraina din cauza trecutului istoric (presa internațională)

Tensiuni între Polonia și Ucraina din cauza trecutului istoric (presa internațională)

Relaţiile dintre Polonia şi Ucraina, apropiate prin preocupările lor de securitate din cauza Rusiei, rămân tributare unui trecut istoric dureros, atât de dureros încât în Polonia a fost calificat drept "genocid", comentează France Presse, citat de Agerpres.

Vizita pe care preşedintele Andrzej Duda urma să o efectueze în decembrie în Ucraina nu a fost confirmată şi şeful statului a indicat că ea este "în continuare în studiu" într-un interviu apărut săptămâna trecută în cotidianul catolic „Nasz Dziennik”.

În aceeaşi zi, vorbind la un post de radio catolic, el a confirmat că Polonia sprijină Ucraina în contextul conflictului separatist ş deci susţine politica de sancţiuni europene împotriva Rusiei.

Dar el a mai spus că este "foarte îngrijorat" să vadă că "anumiţi cetăţeni ai Ucrainei şi, din păcate, unii reprezentanţi ai autorităţilor ucrainene, neagă adevărul istoric" cu privire la trecutul relaţiilor între cele două ţări.

Preşedintele Poloniei făcea aluzie la obstacole ridicate, potrivit presei poloneze, de autorităţile ucrainene în calea exhumării victimelor poloneze ale masacrelor din Volyn.

Polonia reproşează Ucraina că nu a condamnat în mod explicit masacrele comise de naţionaliştii ucraineni din armata insurecţională ucraineană UPA, care au făcut în 1943 cel puţin 50.000 de morţi în cadrul minorităţii poloneze din Volyn, regiune din estul statului polonez înainte de 1939. Pentru Polonia, este vorba despre "un genocid", termen utilizat într-o rezoluţie a parlamentului în 2016.

Rezistenţa poloneză a efectuat atunci acţiuni de represalii, dar de mult mai mică importanţă. Cu toate acestea, în opinia istoricilor ucraineni, aceste acţiuni justifică plasarea pe acelaşi plan a faptelor comise de ambele părţi şi, deci, absenţa scuzelor din partea Kievului. Preşedintele Petro Poroşenko a pronunţat în repetate rânduri fraza "noi iertăm şi cerem iertare" şi a depus în iunie 2016 la Varşovia o jerbă de flori la monumentul ridicat în memoria victimelor poloneze din Volyn.

Varşovia observă cu multă îngrijorare respectul cu care este înconjurat astăzi în Ucraina liderul UPA, Stepan Bandera, care a combătut pentru scurt timp Germania nazistă, dar a şi colaborat cu ea.

Înterpelat în parlament un viceministru polonez de externe, Bartosz Cichocki, a reproşat Kievului "decizii care pun sub semnul întrebării declaraţia cu privire la parteneriatul strategic".

Această declaraţie fusese semnată în 2007 la Kiev de către preşedinţii de atunci Lech Kaczynski şi Viktor Iuşcenko, în timp ce relaţiile dintre cele două ţări se întăriseră după "Revoluţia portocalie" în Ucraina – scrie www.agerpres.ro

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 540

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate