Știri Politică
Redactor: Mariana Struț
11 septembrie 2019

Ucraina: Parlamentul va putea lansa procedura de destituire a șefului statului

Ucraina: Parlamentul va putea lansa procedura de destituire a șefului statului

Parlamentul ucrainean a adoptat în 10 septembrie 2019 o lege care permite destituirea şefului statului, în cazul în care încalcă legislația, una din promisiunile electorale ale preşedintelui Volodimir Zelenski, potrivit Agerpres.

Legea referitoare la "impeachment" a fost votată favorabil la prima şi a doua lectură, urmând să fie examinată de o comisie a legislativului unicameral înainte de a fi supusă din nou la vot.

Criticii ei au susţinut că proiectul legii nu a fost dezbătut suficient în parlament şi că textul este alambicat şi lipsit de sens.

În schimb, Ruslan Stefanciuk, reprezentantul lui Zelenski în legislativ, a afirmat că rezultatul votului arată că şeful statului îşi respectă promisiunile.

Conform noii legi, procedura de destituire trebuie iniţiată de parlament, apoi aprobată de Curtea Constituţională şi Curtea Supremă, pentru ca în final să fie validată de trei sferturi dintre deputaţi.

"Probabil că preşedintele a fost păcălit, pentru că legea aceasta a destituirii şefului statului nu schimbă de fapt nimic. Este o colecţie de articole din Constituţie, o reformă de faţadă care de fapt nu schimbă nimic", a acuzat Roman Lozinski (partidul Golos, Vocea).

Votul de marţi vine după ce săptămâna trecută deputaţii ucraineni au decis să renunţe la imunitatea în faţa justiţiei.

Partidul lui Zelenski, Slujitorul poporului, şi-a propus un calendar ambiţios de reforme, vizând între altele şi anularea vechii interdicţii asupra vânzării de teren agricol, măsură care, potrivit susţinătorilor, poate genera un flux uriaş de investiţii în Ucraina, unul din principalii exportatori mondiali de grâne.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Ultimile știri Politică
Distribuie:
Vizualizări: 250

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate