Știri Politică
15 noiembrie 2017

Un extremist sârb, spion pentru Rusia a fost declarat indezirabil în România

Un extremist sârb, spion pentru Rusia a fost declarat indezirabil în România

Cetățeanul sârb Bratislav Zivkovic care între 2012 și 2014 a participat ca parte a separatiștilor pro-ruși în conflictul din estul Ucraineia fost declarat indezirabil în România pe o perioadă de 15 ani, decizie luată marți de Curtea de Apel București. 

Potrivit Digi 24, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat într-o conferință de presă, marți după-amiază, că Zivkovic Bratislav este comandantul organizației de cetnici din Serbia "Cetniciki Pokret". Această organizație este cunoscută ca fiind una paramilitară, cu orientări naționalist-șoviniste.

Sârbul în vârstă de 42 de ani a venit de patru ori în România, fie din Bulgaria sau Ucraina și de fiecare dată a ajuns la Constanța. El a fost surprins în timp ce fotografia radare militare pe coasta Mării Negre, încercând să  transmită reperele GPS ale acestora. De asemenea, SRI mai spune că el era extrem de interesat și de baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

Marincea a precizat însă că bărbatul nu a obținut informațiile pe care le căuta.

SRI precizează că acesta are dublă cetățenie, sârbă și rusă, și că între 2012 și 2014 a participat ca parte a separatiștilor pro-ruși în conflictul din estul Ucrainei.

Astăzi la data de 14.11.2017 Curtea de Apel Bucureşti a dispus măsura declarării ca indezirabil pentru o perioadă de 15 ani, din considerente ce ţin de securitatea naţională, a numitului  Zivkovici Bratislav, cetăţean sârb, născut la data de 12.11.1975. Zivkovici este autointitulat Comandantul Organizaţiei de Cetnici, din Serbia, aşa-numită Chetnik Pocret. Această organizaţie este cunoscută ca fiind una paramilitară, cu orientări naţionalist-şoviniste”, a declarat Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI.

„În perioada 2014-2015 cetăţeanul sârb Zivkovici Bratislav a participat de partea separatiştilor pro-ruşi, alături de alţi voluntari sârbi, membri ai aceleeaşi organizaţii, la bine-cunoscutele conflicte din Ucraina”, a precizat el.

În cursul anului 2017 Zivkovici Bratislav s-a deplasat de mai multe ori în România cu scopul de a întreprinde activităţi de culegere de informaţii, care potrivit cadrului legal în domeniu, constituie riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale. Zivkovici a întreprins acte preparatorii de procurare şi transmitere a unor secrete de stat unei puteri sau organizaţii străine ori agenţilor acestora şi constituirea de reţele informative pe teritoriul României”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

„Zivkovici Bratislav a manifestat interes pentru obţinerea de documente clasificate referitoare la infrastructura critică şi obiectivele militare naţionale, cât şi ale aliaţilor, amplasate în sud-estul României, cu intenţia de a afecta parteneriatele noastre strategice. Toate acţiunile cetăţeanului sârb derulate în România au avut un caracter clandestin şi un modus operandi specific activităţilor de spionaj. Măsurile specifice întreprinse de Direcţia Generală Antispionaj din cadrul Serviciului Român de Informaţii au condus la prevenirea exfiltrării de informaţii clasificate de natură să afecteze interesele de securitate naţională. Şi aici aş vrea să fiu foarte ferm. Cetăţeanul sârb nu a reuşit să intre în posesia niciunui document sau informaţie clasificate. Evaluarea Serviciului Român de Informaţii arată că prezenţa lui Zivkovici Bratislav pe teritoriul naţional constituie un risc la adresa securităţii naţionale, motiv pentru care a fost sesizat Ministerul Public cu propunere de declarare ca indezirabil”, a precizat el.

În calitate de autoritate naţională pe profil contraspionaj, Serviciul Român de Informaţii a avut ca misiune prioritară prevenirea oricăror riscuri şi ameninţări la adresa cetăţenilor României şi a cooperat în acest caz cu instituţii interne, ca Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General pentru Imigrări, respectiv cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, precum şi cu partenerii noştri externi”, a mai spus Marincea, citat de Digi 24.

BucPress

 

 

Distribuie:
Vizualizări: 95

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate