Știri Politică
Redactor: Elvira Chilaru
14 martie 2019

Ungaria plătește fiecare profesor din Transcarpatia care predă în limba maghiară

Ungaria plătește fiecare profesor din Transcarpatia care predă în limba maghiară

Budapesta plătește fiecare profesor din Transcarpatia care predă în limba maghiară. Acest lucru a fost declarat de ministrul Educației  din Ucraina, Lilia Grinevych.

După cum a spus ministrul într-un înterviu la postul Radio-NW, situația lingvistică actuală din Transcarpatia discriminează copiii.

„Evident, maghiarii, de exemplu, nu vor să schimbe nimic - toate disciplinele să fie în școli în limba maghiară. Vedem deja la ce s-a ajuns. Foarte des se opun anume cadrele didactice, pentru că e  un secret faptul, că Ungaria, ca țară, plătește profesorii  ucraineni suplimentar  pentru ca ei să  predea obiectele de studii în limba maghiară”, adaugă Lilia Grinevich.

Vom obiecta că în 2017, adoptarea Legii "Cu privire la educație" de către cei 255 de deputați ai poporului, a provocat o discuție aprinsă în relațiile dintre Ucraina și Ungaria.

La 22 iunie 2018, la Ujgorod a avut loc o întâlnire a Grupului de lucru interguvernamental maghiaro-ucrainian privind dreptul educațional.

Ulterior, ministrul de Externe al Ungariei a adăugat,  că Budapesta a deblocat summit-ul Ucraina-Georgia-NATO. De asemenea, la 18 octombrie, Guvernul Ungariei a decis să aloce 5 milioane dolari pentru procesul de învățământ  în Transcarpatia.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Distribuie:
Vizualizări: 2005

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate