Știri Social
Redactor: Svetlana Pantea
14 martie 2018

„Salvăm Nistrul” – aceasta este deviza protestului ce va avea loc în fața Ambasadei Ucrainei la Chișinău împotriva construcției a șase hidrocentrale pe Nistru

„Salvăm Nistrul” – aceasta este deviza protestului ce va avea loc în fața Ambasadei Ucrainei la Chișinău împotriva construcției a șase hidrocentrale pe Nistru

Mai mulţi activişti civici şi organizaţii publice  se vor aduna astăzi în faţa Ambasada Ucrainei din capitala Republicii Moldova a pentru a protesta împotriva extinderii Complexului Hidroenergetic Nistrean (de la Nahoreany – Naslavcea la Novodnestrovsk) și construcției altor șase hidrocentrale pe Nistru în amonte de cea de la Novodnestrovsk, toate aflate pe teritoriul Ucrainei, care riscă să lase fără apă la robinet circa o jumătate din populația Moldovei.

Organizatorii anunță că vor cere guvernelor Ucrainei şi Moldovei să mențină în viaţă Nistrul și dreptul la apă potabilă a patru milioane de oameni.

De precizat că, în 2016, Guvernul Ucrainei a adoptat Programul de dezvoltare hidroenergică până în anul 2026, program care prevede construirea a șase hidrocentrale pe cursul superior al Nistrului. Același lucru este prevăzut și în proiectul Strategiei de dezvoltare energetică a țării până în anul 2035. Deși Nistrul este un fluviu transfrontalier, Ucraina nu a consultat acest plan cu Ministerul Mediului sau Guvernul din Republica Moldova. În același an, la inițiativa Cabinetului de Miniștri a Ucrainei, au fost reluate negocierile privind semnarea unui Acord bilateral între Republica Moldova și Ucraina privind funcționarea Complexului Hidroenergetic Nistrean, notează tv8.md.

 

Potrivit sursei, organizatorii protestului afirmă că Ucraina și Republica Moldova au semnat și ratificat, fiecare în parte, câte un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană. Cele două țări s-au angajat să implementeze și să respecte prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care prevede transpunerea mai multor directive de mediu ale Uniunii Europene în legislațiile naționale ale fiecărei țări în parte. Unele din ele deja sunt transpuse în legislațiile naționale ale Republicii Moldova și ale Ucrainei, în mod special, cele care vizează Acordul privind funcționarea Complexului Hidroenergetic Nistrean, aflat în curs de negociere. Totuși, Ucraina nu respectă legislația națională și internațională de mediu, iar Republica Moldova nu cere să fie respectată această legislație, care ar proteja apele sale și, implicit, cetățenii săi.

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 222

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate