Știri Social
Redactor: Mariana Struț
11 septembrie 2019

Astăzi creștinii ortodocși ce țin sărbătorile pe stil vechi prăznuiesc Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Astăzi creștinii ortodocși ce țin sărbătorile pe stil vechi prăznuiesc Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 11 septembrie pe stil vechi. Este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru că pe 14 septembrie începe un nou an. Este cunoscut în popor şi sub numele de Sfântul Ioan de Toamnă sau Sfântul Prooroc Înaintemergător.

Sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezatorul marcheaza momentul în care Sfântul Ioan a fost decapitat de către împăratul Irod, la cererea Irodiadei. Îngrijorat de puterea profetului pe care îl bănuia că avea să întoarca oamenii împotriva lui, Irod, rege al Iudeii îl întemnițează pe Sfântul Ioan. Cu ocazia zilei sale de naștere, Irod își dorește să o revadă dansând pe Salomeea, fecioara care îi luase mințile. Aceasta, sfătuita de mama sa Irodiada, îl condiționeaza pe rege, promițându-i că va dansa doar dacă primește în dar capul profetului. După tradiția Bisericii capul Sfântului Ioan

Fiind cunoscut pentru sfințenia vieții lui, severitatea exercițiilor fizice și spirituale și lupta aprigă pentru dreptate, Sfântul Ioan Botezatorul a mai fost denumit "înger omenesc" și este cea mai cinstită personalitate a Vechiului Testament. În această zi, pentru a-ți menține sănătatea atât mentală, cât și fizică, este bine să nu consumi fructe care au forma rotunda și care duc cu gandul la capul profetului.

În tradiția populară s-a păstrat obiceiul că în aceasta zi să nu se taie nimic cu cutitul și toate alimentele să fie rupte cu mâna.

Tot în această zi de sărbătoare este interzis să bei vin roșu, deoarece reprezintă sângele Botezătorului sau să mananci varză, intrucat se spunea ca Sfântului Ioan i-a fost tăiat capul de șapte ori pe o varză și de fiecare data el a revenit la viață.

Tradiția spune că în ziua de 11 septembrie, numită și Crucea Mică, creștinii trebuie să ținaâ post negru sau aspru (în care sunt permiși doar struguri și apă) pentru iertarea păcatelor.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Ultimile știri Social
Distribuie:
Vizualizări: 352

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate