Știri Social
Redactor: Mirela Amarie
13 aprilie 2018

Atenție! Odată cu creșterea temperaturii apar și căpușele

Atenție! Odată cu creșterea temperaturii apar și căpușele

În aceste zile mai calde, mulți dintre noi sunt dornici să petreacă mai mult timp pe afară în aer liber. Cu toate acestea, ar trebui să fim foarte atenți deoarece căpușele  sunt foarte activeîn această perioadă, ne avertizează experții.

Cum ne putem proteja?

Măsurile de protecție personale sunt cele mai importante. Cei care merg în parcuri, păduri, câmpuri cu verdeață multă, trebuie să poarte pantaloni lungi și șosete de culoare deschisă. De asemenea, pot fi folosite niște substanțe de protecție (o substanță activă care dă rezultate este dietil toloamida sau așa numitul DEET) pentru câteva ore.

Dar cel mai important este să fie verificate hainele și pielea.

Cum să acționăm?

Capușele trebuie îndepărtate imediat ce sunt descoperite, iar pacientul trebuie să fie atent să le îndepărteze în întregime, deoarece doar astfel se poate preveni transmiterea unor boli: prin îndepartarea corpului se elimină riscul de transmitere a bolilor în timpul prânzului parazitului, prin îndepartarea capului se elimina posibilitatea de apariție la nivel local a unei inflamații.

De obicei pacientul nu trebuie sa ia măsuri suplimentare: este suficient sa îndeparteze atent căpușa (să se asigure că este completă), să dezinfecteze zona și să se asigure că nu apare o reacție în zona respectivă (o infecție sau inflamație). Doar în anumite cazuri este necesar și un vaccin antitetanic.

Există persoane care dezvoltă reacții alergice la căpușe, iar intensitatea lor variază: poate fi moderată, cu doar câteva semne și simptome prezente, sau poate fi gravă (în cazuri rare, însă) evoluând chiar și cu șoc anafilactic.

Majoritatea afecțiunilor pe care căpușele le pot determina în organismul uman au ca principale semne și simptome asemănătoare gripei: febra, cefalee, greață, vomă, mialgii. Simptomele pot debuta încă din prima zi de la mușcătură pâna la 3 săptămâni. Uneori, simptomele sunt însoțite de apariția unor pete roșiatice (rash-uri cutanate) la locul leziunii.

Distribuie:
Vizualizări: 185

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate