Social
Redactor: Vitalie Zâgrea
09 octombrie 2019

BucPress TV: Viața ucrainenilor din România, reportaj din municipiul Caransebeș

BucPress TV: Viața ucrainenilor din România, reportaj din municipiul Caransebeș

Limba, cultura, credința sunt pilonii pe care se bazează o națiune, piloni care asigură existența în continuare a fiecărui popor, indiferent de naționalitate. Municiupiul Caransebeș din județul Caraș-Severin, România are o populație de circa 25 mii de locuitori. Printre minoritățile naționale care locuiesc în acest oraș se numără romii, ucrainenii și nemții…  

Reporterul BucPress TV s-a aflat recent într-o deplasare în municipiul Caransebeș, având posibilitatea să se întâlnească și cu minoritatea ucraineană de prin părțile locului.

Era într-o frumoasă zi de duminică când a vizitat  Biserica Ortodoxă ucraineană din Caransebeș cu hramul Adormirea Maicii Domnului, un lăcaș de rugăciune de o frumusețe rară, situat în centrul orașului. Aici în fiecare zi de sărbătoare serviciul divin este oficiat în limba ucraineană. Pe tot parcursul slujbei corul bisericesc interpretează toate cântările liturgice în limba maternă, în limba marelui Cobzar. Sfântul locaș a fost sfințit și inaugurat în anul 2000. De 19 ani serviciul divin și cântările liturgice răsună în această biserică în limba ucraineană.

Biserica Ortodoxă Ucraineană din Caransebeș este un loc de rugăciune și de regăsire pentru etnicii ucraineni din acest municipiu. Ei vin cu drag la biserică și cu sufletul plin de lumină și bucurie. Regretă faptul că pe zi ce trece tot mai puțini etnici ucraineni vin la sfânta Biserică, vorbesc limba lor maternă, deși nimeni nu le interzice acest lucru, având și posibilități de a studia în limba ucraineană în municipiul Caransebeș, numărul etnicilor ucraineni din acest oraș depășind 1,4 la sută din numărul total al populației, potrivit recensământului din anul 2011.

Ce înseamnă Biserica pentru etnicii ucraineni din Caransebeș, județul Caraș Severin, o întrebare adresată câtorva creștini ortodocși prezenți  la sfânta liturghie într-o zi de duminică. Răspunsul îl aflați din reportajul video de mai jos.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Material video
BucPress TV prezintă un reprtaj video despre comunitatea ucraineană din municipiul Caransebeș, județul Caraș- Severin, România. Reporter - Vitalie Zâgrea

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 573

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate
Live Radio Cernăuți