Știri Social
Redactor: Vitalie Zâgrea
09 august 2018

Cernobîlul - unul dintre cele mai distructive accidente nucleare din istorie

Cernobîlul - unul dintre cele mai distructive accidente nucleare din istorie

Cel mai mare accident nuclear din istorie a avut loc în 1986, la Cernobîl, în Ucraina. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că acest accident nuclear a cauzat în jur de 30.000 de decese. Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc în data de 26 aprilie 1986, la ora 01:23, şi a constat într-o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a întregii zone, scrie cotidianul Adevărul.   

Este considerat cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitaţii radioactive a ajuns în părţile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei şi chiar în America de Nord.   

Au fost evacuate în jur de 336.000 de persoane din Ucraina, Belarus şi Rusia, din zonele puternic contaminate. Adevărul.ro vă prezintă 10 curiozităţi despre unul dintre cele mai distructive accidente nucleare din istorie:  

-Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că dezastrul de la Cernobâl a cauzat în jur de 30.000 de decese. Mai bine de 7 milioane de oameni au fost expuşi radiaţiilor.  

-Praful radioactiv cauzat de accidentul nuclear de la Cernobâl a ajuns în Estul Europei şi chiar în Statele Unite ale Americii.   

-Explozia de la Cernobîl a eliberat de 400 de ori mai mult praf radioactive decât bomba de la Hiroshima, din 1945.  

-Animalele sălbatice, chiar şi cele care trăiesc în afara zonei periculoase şi unele prinse tocmai în Germania, prezintă un grad periculos de radiaţii.    -Autorităţile sovietice au forţat sute de femei gravide care locuiau la cel mult 30 de kilometri de accident să facă un avort.  

-28 de pompieri şi muncitori au murit în cel mult trei luni de la accidentul de la Cernobîl, din cauza radiaţiilor. Pompierii care a intervenit la Cernobîl nu au fost informaţi despre pericol. Aceştia au murit la câteva zile după explozie.   -Deşi Cernobîl este situate în Ucraina, Belarus a avut parte de 70% din contaminare.   

-După accidentul de la Cernobîl, rata de cancer tiroidian a crescut în Belarus, Ucraina, Rusia şi Polonia.  

- În jur de 200 de tone de materiale radioactive încă se regăsesc în interiorul reactorului.   -Explozia de la Cernobîl se numără printre cele două accidente nucleare de nivel 7 pe scara internaţională de evenimente nucleare.  

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 1135

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate