Știri Social
08 august 2018

Circa 225 de copii din Transcarpatia vor primi burse din partea Guvernului Român

Circa 225 de copii din Transcarpatia vor primi burse din partea Guvernului Român

Elevii de etnie română din Ucraina vor beneficia de burse de studiu, iar profesorii lor vor putea urma stagii de specializare în universităţi din România - Hotărârea Guvernului României a fost dată, potrivit Executivului,  în scopul promovării şi protejării dreptului cetăţenilor ucraineni de etnie română de a studia în limba maternă – informează Agenția de știri BucPress din Cernăuți.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) va acorda, într-o primă etapă, 1.000 de burse, în cuantum lunar de 200 de lei, pentru elevii etnici români cu domiciliul stabil în Ucraina, care studiază în şcolile cu predare în limba română. Începând  cu data de 1 septembrie toți copiii, care în anul de studii 2017 -2018 au absolvit clasa  întâi  vor  primi o asistență de 1000 de RON pentru  primele 5 luni. 

În Transcarpatia, potrivit surselor oficiale de această asistență financiară  din partea Guvernului României vor beneficia circa 225 de copii  din cele câteva localități românești din raioanele Teaciv și Rahiv: Slatina, Apșa de Jos, Biserica Albă, Apșa de MIjloc, Dobric, Plăiuț, Podișor, Strâmtura, Valea Malului, Cărbunești, Bouțu Mare și Bouțu Mic. În present e în plină desfășurare perfectarea actelor, deschiderea conturilor bancare  pentru micuții românași din Transcarpatia.

Totodată, Ministerul, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, acorda stagii de specializare în România pentru 300 de cadre didactice din şcolile româneşti din Ucraina, în scopul dezvoltării şi perfecţionării competenţelor de predare a limbii române sau în limba română.

Elvira Chilaru pentru BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 2904

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate