Știri Social
12 septembrie 2018

Crimele staliniste din nordul Bucovinei, în atenția cercetătorilor din Germania, Georgia, Armenia, Ucraina, Rusia și Belarus

Crimele staliniste din nordul Bucovinei, în atenția cercetătorilor din Germania, Georgia, Armenia, Ucraina, Rusia și Belarus

În data de 11 septembrie 2018 la Universitatea Națională din Cernăuți s-a desfășurat o masă rotundă și un work-shop de documentare la care au participat experți, cercetători, doctoranzi și jurnaliști din  Germania, Georgia, Armenia, Ucraina, Rusia și Belarus, fiind analizate, în special, crimele staliniste din nordul Bucovinei, ale căror țintă au fost etnicii români – informează Agenția BucPress din Cernăuți.

Evenimentul s-a înscris în cadrul proiectului „Locurile memoriei și trecutul sovietic în cultura memoriei”, finanțat de DAAD – Serviciul German de Schimb Academic prin Moldova Institut Leipzig. Parteneri locali ai proiectului internațional sunt: Universitatea din Cernăuți, ca instituție științifică, și Centrul Media BucPress – asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, ca reprezentant al societății civile.


În timpul mesei rotunde au fost prezentate trei comunicări. Analistul dr. Domnika Rank a analizat memoria autobiografică și identitatea sovietică în contextul ucrainean, utilizând analiza sociologică a identității. Dr. Marin Gherman, președintele Centrului  Media BucPress, a vorbit despre deportările românilor din regiunea Cernăuți în Siberia și în alte părți ale lumii, prezentând cartea „20 de ani în Siberia” de Anița Nandriș-Cudla. A fost realizată o analiză sociologică a acestei cărți în baza materialelor istorice și a interpretărilor științifice actuale. Cercetătorii sosiți în nordul Bucovinei au promis că vor realiza alte documentări și studii despre evenimentele tragice ale istoriei poporului român.

Leonid Parpauț, vice-președinte BucPress, jurnalist la TV Bucovina, a prezentat o serie de documentare realizate la Cernăuți despre deportările românilor, în special din satul Mahala (filmul „Cireșe amare” ș.a.).


Cercetătorii din Germania, Georgia, Armenia, Ucraina, Rusia și Belarus au precizat că aceste informații reprezintă pentru ei o noutate, iar istoricii care erau la curent cu tematica deportărilor din nordul Bucovinei au menționat că au aflat noi aspecte ale acestor crime grave ale regimului comunist.

Proiectul se va încheia la Cernăuți cu vizitarea unor monumente consacrate victimelor dictaturii comuniste: excursie la Fântâna Albă (vizitarea memorialului victimelor masacrului de la Varnița), vizitarea satului Mahala, sat de baștină al Aniței Nandriș-Cudla, unde cercetătorii vor sta de vorbă cu martorii oculari ai evenimentelor tragice din secolul trecut.

De precizat că documentarea realizată de cercetători la Cernăuți a avut loc după o serie de vizite în diverse orașe din Republica Moldova (inclusiv zona transnistreană), unde aceștia au fost familiarizați cu crimele comise de sovietici în Basarabia. 

Un reportaj de la masa rotundă organizată este prezentat de BucPress TV.

BucPress


Material video
BucPress TV: Crimele staliniste din nordul Bucovinei, în atenția cercetătorilor din Germania, Georgia, Armenia, Ucraina, Rusia și Belarus

Distribuie:
Vizualizări: 954

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate