Știri Social
06 februarie 2018

Discriminări salariale în școlile românești din Ucraina

Discriminări salariale în școlile românești din Ucraina

Departamentul regional de învățământ Cernăuți va acorda adaosuri salariale profesorilor români implicați în proiectul învățământului bilingv din Ucraina, care este atât de mult lăudat de „inițiatorii Legii Educației” și la fel de mult criticat de părinți. Potrivit unei hotărâri a șefei Departamentului regional de învățământ Cernăuți, Oksana Paliiciuk, profesorii care predau materiile în două limbi concomitent (română și ucraineană) vor primi un adaos salarial lunar de până la 30% - notează BucPress.

Oksana Paliiciuk se adresează către șeful Direcției orășenești de învățământ Cernăuți Serghii Martiniuk și șeful Secției raionale de învățământ Noua Suliță, Adelina Rusnac, pentru ca aceștia să încurajeze directorii celor două instituții de învățământ din regiunea Cernăuți, implicate în derularea Proiectului educației bilingve. Este vorba de Gimnaziul nr. 6  ”Alexandru cel Bun” cu limba română de predare din orașul Cernăuți și CIE ”Gimnaziul din Boian”, raionul Noua Suliță. În afară de directori, hotărârea Departamentului regional de învățământ Cernăuți prevede majorări salariale pentru directorii adjuncți ai acestor instituții de învățământ, dar și pentru nouă învățători și profesori, care au acceptat proiectul bilingv.

Decizia respectivă a trezit nemulțumiri în rândul celorlalți profesori din școlile respective, dar și din celelalte instituții de învățământ, care nu au acceptat acest ”experiment pedagogic”. Potrivit lor, proiectul bilingv duce la distrugerea învățământului românesc. Unii directori de școli se opun cu vehemență proiectului amintit, considerându-l un ”cal troian” în Casa Limbii Române. Profesorii români din regiunea Cernăuți, contactați de BucPress, care au preferat să rămână în anonimat, consideră ”inovația” Departamentului regional de învățământ Cernăuți o acțiune discriminatorie, menită să încurajeze financiar ”ucrainizarea școlilor românești” prin promovarea bilingvismului.

De fapt, Proiectul educației bilingve a fost introdus în școlile amintite fără consimțământul părinților sau, cel puțin, dezavantajele acestui experiment nu au fost explicate pe înțelesul tuturor. În clasele unde este aplicat bilingvismul, părinții observă o diminuare a elementului lingvistic românesc, matern, prevalând un amestec de limbi, ceea ce reprezintă un mare pericol pentru identitatea națională, dar și pentru calitatea educației. Nu întâmplător în ultimii ani numărul de elevi, vorbitori de limbă ucraineană a început să crească în școlile cu limba română de predare.  Așadar s-a ajuns la situația când în Ucraina poți să fii absolventul unei școli cu limba română de predare fără să cunoști măcar alfabetul limbii române!

BucPress


Distribuie:
Vizualizări: 1547

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate