Știri Social
Redactor: Elvira Chilaru
08 ianuarie 2019

Dosarul penal privind incendierea sediului Societății Culturii Maghiare din Transcarpatia este examinat în Polonia

Dosarul penal privind incendierea sediului Societății Culturii Maghiare din Transcarpatia este examinat în Polonia

În Polonia, a fost trimis  în instanță dosarul referitor la incendierea oficiului Societății  culturii maghiarilor din Transcarpatia  de la Ujgorod. Departamentul  Mazowiecki al Procuraturii Naționale din Polonia a prezentat în  instanță probele adunate  împreună cu Agenția de Securitate Internă a  Poloniei , ce îi vizează pe trei  cetățeni, care la începutul lunii februarie 2018 au organizat și au incendiat  Societatea culturii maghiarilor din Transcarpatia.

Conform materialelor anchetei, persoanele acuzate de terorism, incendiere la comanda  unui  client - un jurnalist german care, cu verosimilitate, a acționat la ordinele serviciilor  speciale, contra sumei  de 1000  de zloți polonezi (peste  7 mii grivne ), pentru fiecare, informeaza tvp.info.

"Aa fost o provocare care ar fi dus la o deteriorare a relațiilor dintre Ucraina și Ungaria. Acest lucru este convenabil pentru  Rusia, care este interesată  de destabilizarea relațiilor Ucrainei cu vecinul său din vest, Ungaria, mai ales pe fundalul  războiului  hibrid în Donbass”, citează postul de televiziune  tvp.info un ofițer  ABW, care s-a  ocupat de  acest caz.

Potrivit lui, implicarea în crimă a huliganilor  polonezi îi convenea  Rusiei, pentru că în cazul în care aceștia ar fi atras atenția  oficialilor, situația s-ar fi agravat, deteriorând relațiile dintre Ucraina și Polonia, care și așa lasă de dorit.

Principalul suspect în dosar este Michal P.,  în vârstă de 28 de ani, are  studii superioare și este un specialist în domeniul securității. El  este asociat cu neofasciștii din  organizația  Falanga și partidul pro-rus Zmiana, al cărui lider , Mariusz al treilea an consecutiv se află  în închisoare și este suspectat în cooperare cu serviciile de informații rusești și chinezești.

După cum afirmă anchetatorii, Michal P. a recrutat pentru îndeplinirea  sarcinii puse  încă doi polonezi  - Adrian M. și S. Thomas, oferindu-le bani pentru a cumpăra amestecuri incendiare, telefoane mobile, cartele SIM și jachete. Atacatorii trebuiau să filmeze  momentul incendierii  și să-l transmită, ceea ce însemna că sarcina era  îndeplinită.

Michal P. urma  să încline la comiterea infracțiunii cinci persoane. El a refuzat să –și recunoască vina.

Cu toate acestea a convenit să coopereze cu anchetatorii electricianul,  în vârstă de 22 de ani, Adrian M. El a informat  că în timpul unei întâlniri cu Michal, acesta i-a cerut ca el să picteze pe  fațadă Societății Culturii Maghiarilor din Transcarpatia  din Ujgorod  zvastica și semnul „88“, care simbolizează inscripția Heil Hitler, argumentând că astfel el  vrea să-i  compromită "pe adepții  ucraineni ai lui Bandera ". Înainte de aceasta, Michal P.  a trecut frontiera polonezo-ucraineană pe 13 ianuarie, verificând dacă nu va avea probleme la frontieră. După ce s-a  asigurat, că totul e normal, el a început să-și planifice operațiunea detaliat, apoi a recrutata  încă un adept  în vârstă de 26 de ani, Thomas S. traducător, care a trebuit să facă și  filmul  cu incendierea.

Înainte de a-i expedia pe cei doi  executori la Ujgorod el le-a dat 500 de euro pentru îndeplinirea operației, spunând că i-a primit de la  un  „client din UE“.

Ambii criminali în 3 februarie au plecat în  Ucraina, au trecut  prin granița polonezo-slovacă, lăsând telefoanele lor acasă și le-au luat  cu ei pe cele primite de la organizator. În  noaptea lui 4 februarie, au pictat  pe  fațada biroului TUZK semnul  „88“ și au  aruncat prin geamul spart o sticlă cu amestec incendiar, dar ea nu a explodat.  Ei au expediat  imagini  video de la  operațiune și au primit de la  domnul Michal  răspuns, că „maghiarii sunt nemulțumiți și ar fi bine  să fie mai multe urme de fum pe perete.“ Peste trei  ore atacatorii au apărut din nou la locul  crimei, au înmuiat cu  benzină geaca unuia dintre ei și au aruncat prin geamul spart. După aceasta, infractorii au primit un răspuns "ok" la telefon, ceea ce însemna că sarcina a fost îndeplinită. În aceeași zi au părăsit Ucraina și au plecat  spre Polonia.

După cum subliniază publicația, atacatorii "au curățat" telefoanele. Cu toate acestea, ei au nimeri în  atenția poliției ucrainene datorită camerelor  de supraveghere plasată pe clădirea  Societății TUZK la stația de alimentare, unde  au cumpărat canistre de gaz și unde au închiriat  o cameră la hotel  în Ujgorod . După ce s-au întors la Cracovia, au primit de la Michael P. telefoanele și banii pentru munca pe care au efectuat-o  – câte o mie de zloți. Câteva săptămâni mai târziu, pe 22 februarie, agresorii au fost reținuți de către serviciul ABW polonez.

Adrian M. și-a recunoscut imediat vina, spunând reprezentanților organelor de forță poloneze,  că a acționat în baza unui ordin.

După cum s-a raportat ulterior, incendiere biroului  TUZK la începutul lunii februarie a anului trecut  a revenit pe seama a doi cetățeni polonezi, Adrian Marhlevskyy din Cracovia,  Tomas Shymkovyak din  Bydgoszcz,  Liderul organizației Falanga, Bartosz Bekyer. Într-un interviu cu mass-media pro-rus în Polonia, el a susținut că nu a știut despre acțiunile adepților  săi din Ucraina și, cel mai probabil, aceasta este o „provocare a serviciilor  speciale ucrainene.“

În același timp, în noaptea de  27 februarie la Ujgorod în  biroul societății maghiare au ars aproximativ 25 de metri pătrați ai clădiri, iar incendierii i-a  precedat explozia de lângă clădire. Probabil,  că a fost un cocktail Molotov  aruncat pe fereastră, informează UKRINFORM.

Elvira CHILARU pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Distribuie:
Vizualizări: 321

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate