Știri Social
13 martie 2019

Inaugurarea grădiniței românești în Cernăuți – noi promisiuni din partea autorităților locale

Inaugurarea grădiniței românești în Cernăuți – noi promisiuni din partea autorităților locale

În data de 13 martie a.c. la primăria Cernăuți a avut loc o întâlnire de lucru dintre grupul de inițiativă pentru deschiderea unei grădinițe românești în capitala Bucovinei istorice și conducerea orașului – informează Agenția BucPress.

La întâlnire au luat parte părinții copiilor români care își doresc inaugurarea unei grădinițe românești, membrii Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, ai Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți, jurnaliști BucPress. Primăria a fost reprezentată de primarul ad-interim Vasyl Prodan, vice-primarul Oleksandr Paskar, șeful ad-interim al secției de învățământ a primăriei Nina Vitkovska și șeful secției de investiții și relații externe a consiliului local Cernăuți, Serhii Nejurbida.

Părțile au avut un schimb de replici pe marginea procesului de inaugurare a grădiniței românești în orașul Cernăuți, grupul de inițiativă precizând că de trei ani promisiunea conducerii orașului nu a fost onorată. Cei peste 140 de părinți care s-au adresat oficial primăriei în anul 2016 susțin că sunt dezamăgiți pentru că conducerea orașului nu a luat nici o măsură. Peste 70 de copii au devenit elevi în această perioadă de timp.

Șefa secției de învățământ a primăriei, Nina Vitkovska, a comunicat că în Cernăuți există o grupă românească în cadrul Grădiniței nr. 1, cu doar 23 de copii de diferite vârste. În registrul electronic al doritorilor de a înscrie copiii în grupa românească de la Grădinița nr. 1 din Cernăuți figurează doar 2 copii. Așadar, primăria nu recunoaște necesitatea reală de a deschide o grădiniță românească.

Grupul de inițiativă a menționat că părinții nu își înscriu copii la grupa românească de la Grădinița nr. 1 pentru că aceasta este mixtă, ceea ce nu este corect din punct de vedere pedagogic și psihologic. Membrii grupului de inițiativă au prezentat din nou peste 140 de cereri ale părinților din anii 2016-2017, ale căror copii sunt în biroul vice-primarului de 3 ani de zile! Vreo 75 de cereri sunt actuale și în momentul de față, copii fiind încă de vârstă preșcolară.  

În cadrul întâlnirii la primăria Cernăuți a fost evocat și factorul demografic. Șeful comitetului părintesc, Victor Bojescu, a precizat că este inadmisibil ca la 20-25 de mii de români din Cernăuți să nu fie măcar o grădiniță românească în tot orașul. Reprezentanții primăriei au cerut să fie prezentate dovezi că există o astfel de solicitare din partea părinților români. Grupul de inițiativă a  fost rugat să sistematizeze cererile pe grupe de vârstă a copiilor, să reîmprospăteze baza de date și cererile pe numele noii conduceri a orașului, astfel încât primăria să aibă un temei juridic de a lua o decizie finală.

În același timp, grupul de inițiativă a confirmat că își dorește deschiderea grădiniței pe strada Armeană 17-A, unde în curând vor fi finalizate lucrările de reconstrucție. O propunere din partea primăriei a fost examinarea de consilierii locali a unei variante de alternativă de deschidere a grădinițelor de copii pe lângă cele patru școli cu predarea în limba română din orașul Cernăuți. Ce-i drept, grupul de inițiativă a insistat să fie inaugurată o singură instituție cu mai multe grupe la adresa indicată.

În același timp, membrii grupului de inițiativă și-au exprimat dorința de a obține o garanție din partea autorităților locale că după depunerea actelor solicitate de primărie, grădinița va fi inaugurată. Vice-primarul orașului Cernăuți, Oleksandr Paskar, a declarat că șansele sunt foarte mari, promițând că respectarea cerințelor primăriei va fi un real temei juridic de a inaugura grădinița.

Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” în colaborare cu Liga Tineretului Român “Junimea” din regiunea Cernăuţi fac un apel către comunitatea românească din oraşul Cernăuţi cu rugămintea să susţină proiectul iniţiat de cele două asociaţii româneşti de a inaugura în inima bătrânei urbe cernăuţene o instituţie preşcolară cu predarea în limba română.

„Pentru ca demersul nostru să aibă sorţi de izbândă este nevoie de mai multe cereri din partea părinților. Cererile pot fi depuse la Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi”, situat pe strada O. Kobyleanska, 9 din Cernăuţi, prezentând  totodată copia certificatului de naștere a copilului. Vă aşteptăm cu drag şi vă rugăm să nu fiţi indiferenţi față de soarta limbii române în Ucraina şi de viitorul copiilor Dumneavoastră, dragi români din regiunea Cernăuţi”, se menţionează în declaraţia celor două organizaţii nonguvernamentale din Ucraina.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Distribuie:
Vizualizări: 633

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate