Știri Social
Redactor: Marin Gherman
13 februarie 2018

Kiev: Invitații dezbaterilor publice au respins la unison ideea lichidării redacțiilor minorităților naționale din Ucraina

Kiev: Invitații dezbaterilor publice au respins la unison ideea lichidării redacțiilor minorităților naționale din Ucraina

La Kiev s-a desfășurat o dezbatere publică privind Concepția Audiovizualului pentru Minoritățile Naționale din Ucraina, la care au participat și reprezentanții comunității românești. În timpul dezbaterii a fost respinsă cu vehemență propunerea autorilor Concepției de a lichida redacțiile pentru minoritățile naționale – informează Agenția BucPress.

Potrivit corespondentului BucPresss, la întâlnirea organizată de Consiliul de Supraveghere a Audiovizualului Public, Consiliul Europei (proiectul „Consolidarea libertății cuvântului și crearea Audiovizualului Public din Ucraina”) și Asociația Uniunea Internațională, au participat jurnaliști de limba română din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa, reprezentanți ai societăților pentru cultura română din Ucraina, alături de alte minorități naționale din țară.

La dezbatere au fost aduse critici Concepției Audiovizualului pentru Minoritățile Naționale din Ucraina,  jurnaliștii din redacțiile minorităților naționale având ocazia să discute cu Joan Barata Mir, expert al Consiliului Europei în domeniul media.

Redacțiile de limba română au fost reprezentate de Leonid Parpauț, redactor-șef la TV Bucovina Cernăuți, Romeo Crăciun, redactor la Radio Bucovina, Georgeta Marina, redactor-șef la TV Tisa 1. La dezbateri a participat și Aurica Bojescu, director al Centrului Bucovinean Independent de Cercetări Actuale.

Ei au înmânat organizatorilor Apelul societăților pentru cultura românească din Ucraina, în care liderii societăților respective și conducătorii organelor de presă au protestat împotriva realizării Concepției Audiovizualului pentru Minoritățile Naționale, pe care o consideră una „ce îngrădește drepturile existente ale minorității românești la informație în limba maternă” (Mai multe detalii - AICI).

După discuții, autorii concepției au promis că vor lua în calcul toate observațiile făcute și vor introduce amendamentele respective în Concepție. Toți reprezentanții minorităților naționale au respins ideea lichidării redacțiilor din regiuni și nu au acceptat subtitrarea emisiunilor din limba ucraineană în limba minorității.

Delegația din Cernăuți a cerut să fie respectată în primul rând Constituția Ucrainei în timpul elaborării noii redacției a Concepției Audiovizualului pentru Minoritățile Naționale, dar și să fie organizată o nouă dezbatere pe marginea amendamentelor introduse. A fost făcută publică cererea de a spori volumul de ore la tv și radio în limba română, existând necesitatea acută în creșterea numărului de ore în audiovizual pentru minoritatea românească din Ucraina întru păstrarea identității naționale și lingvistice românești în spațiul informațional ucrainean. Discuțiile vor continua în luna martie, autorii promițând că vor lua în calcul toate observațiile și criticile aduse Concepției.

Marin GHERMAN pentru BucPressMaterial video
Kiev: Invitații dezbaterilor publice au respins la unison ideea lichidării redacțiilor minorităților naționale din Ucraina

Distribuie:
Vizualizări: 696

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate