Știri Social
Redactor: Svetlana Pantea
12 septembrie 2018

La Cernăuţi va avea loc Săptămâna Europeană a Mobilităţii

La Cernăuţi va avea loc Săptămâna Europeană a Mobilităţii

În perioada 16-22 septembrie în oraşul Cernăuţi va avea loc Săptămâna Europeană a Mobilităţii, acţiune organizată de ONG „Agenţia pentru dezvoltare regională din Bucovina”.

Săptămâna Europenă a Mobilităţii este o campanie anuală și are ca scop stimularea autorităților locale în cadrul UE de a introduce și de a promova moduri de transport durabile și pentru a încuraja cetățenii să încerce alternative la utilizarea autoturismelor, cum ar fi  bicicleta, rolelele  sau… clasicul mers pe jos.

În plus, Săptămâna Europeană a Mobilităţii este marcată în peste 2 mii de oraşe şi sate din Europa şi din lume, acţiunea urmărind să sporească în acest fel gradul de conştientizare în rândul locuitorilor  cu privire la dezvoltarea durabilă. De asemenea, are ca ţintă încurajarea în masă a oamenilor să utilizeze alte tipuri de transport, în special, bicicletele.

Cernăuţiul s-a alăturat la această acţiune pentru prima dată în 2011. Ediţia din 2018 se desfăşoară sub sloganul “Mix and Move!” – “Combină și deplasează-te!” şi are ca temă: “Multimodalitatea”.

Amintim că, Săptămâna Europeană a Mobilităţii este o iniţiativă a Comisiei Europene, prin care, în fiecare an, între 16 şi 22 septembrie, se încearcă găsirea de soluţii inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană, potrivit site-ului http://ec.europa.eu/. De asemenea, se prezintă cetăţenilor alternative sustenabile de mobilitate, cu scopul de a încuraja autorităţile locale să îi determine pe cetăţeni să ia decizii sustenabile în ceea ce priveşte transportul.
Bazându-se pe succesul Zilei internaţionale fără maşini, iniţiată în Franţa, în 1998 şi marcată anual la 22 septembrie, Săptămâna europeană a mobilităţii a fost lansată la 19 aprilie 2002, la Bruxelles, fiind în prezent susţinută de Direcţia Generală Mobilitate şi Transport a Comisiei Europene. Comisarul european pentru Mediu din acea perioadă, Margot Wallström, a precizat că scopul dedicării unei săptămâni acestui eveniment este de a contribui la conştientizarea nevoii de a schimba paternurile noastre privind mobilitatea şi de a combate efectele schimbărilor climatice, potrivit site-ului europa.eu, citat de agerpress.
Din 2002, de când a fost lansată campania, impactul a fost major, atât în Europa cât şi în lume, foarte mult oraşe alăturându-se campaniei.  Mai mult, aceleaşi studii arată că persoanele care se deplasează prin modalităţi active de transport, cum ar fi plimbatul sau ciclismul, nu numai că sunt mai productivi la muncă, dar îşi iau şi mai puţine zile de concediu medical şi se îmbolnăvesc mai puţin, mai scrie sursa menţionată mai sus. De asemenea, în numeroase ţări europene „Săptămâna Mobilităţii” a constituit o idee înălţătoare, unde aproape fiecare familie se foloseşte de acest vehicul pe două roţi pentru a se deplasa, cotidian, la serviciu, la şcoală, la piaţă etc.

BucPress

 

Distribuie:
Vizualizări: 137

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate