Social
Redactor: Marin Gherman
18 iunie 2019

Martirii neamului românesc au fost comemorați la Movila din Ținutul Herța

Martirii neamului românesc au fost comemorați la Movila din Ținutul Herța

La 16 iunie la Movila, raionul Herța, regiunea Cernăuți, au fost comemorați martirii neamului românesc.  52 de persoane din Movila (16 bărbați, 16 femei și 20 de copii) au fost deportate în 1941 de regimul stalinist, dintre care doar câteva s-au întors – informează Agenția BucPress.

Un sat pitoresc din Ținutul Herței, un sat cu o istorie impunătoare, cu tradiții frumoase, cu oameni luminoși la chip și suflet! Un sat ca multe altele, care au avut de suferit de pe urma criminalului regim sovietic. Deportări în Siberia, Kazahstan, Carelia Finlandeză (lacul Onega). 52 de persoane din Movila (16 bărbați, 16 femei și 20 de copii) au fost deportate în 1941, dintre care doar câteva s-au întors – informează Vasile Rauț, vice-președintele Societății „Golgota” a românilor din Ucraina.

Pentru pomenirea și comemorarea martirilor neamului românesc, din inițiativa Societății, „Golgota” ,a românilor din Ucraina în Ziua Duminicii Mari, a fost oficiată o slujbă de pomenire și un Parastas, organizat și oficiat de către inimosul părinte-paroh al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Movila, Igor Andronachi, cu susținerea gospodarilor din Movila și a rudelor celor deportați.


Oaspeții din Cernăuți, printre care președintele Societății,,Golgota”a românilor din Ucraina, d-nul Octavian Bivolaru, istoricul și arhivistul Petru Grior, istoricul Ștefan Broască, jurnalistul Radio Ucraina Internațional Vasile Carlașciuc, redactorul-șef al ziarului ,,Zorile Bucovinei”, Nicolae Toma; membri ai ,,Golgotei”: Octavian Voronca, Vasile Rauț, Maria Toacă, Elena Morari, Alexandru Platonov, Ion Timciuc, Aliona Rauț-Barbalat, Silvia Samota, fost profesor horeceanul Ion Găiiă, oaspeți din România - d-nul Clement Lupu . A fost organizat un miting-recviem în memoria celor ce nu s-au mai întors la casa părintească, cu date și cifre concrete din partea istoricilor cernăuțeni, cu relevări ale acelor zile tragice ale anului 1941.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1144

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate