Social
18 iulie 2019

Partidul pro-prezidențial ”Servitorul Poporului”, favorit al încrederii naționale

Partidul pro-prezidențial ”Servitorul Poporului”, favorit al încrederii naționale

La 21 iulie, Ucraina își va alege un nou Parlament la scrutinul anticipat convocat de noul președinte, Volodimir Zelenski.

Majoritatea sondajelor de opinie indică o victorie clară a partidului lui Zelenski, Servitorul Poporului, care ar putea obține ceva mai puțin de 50% din voturi, potrivit infiormației difuzate de Radio Europa Liberă.

Pe locul al doilea ar putea ieși formațiunea pro-rusească Platforma-Pentru Viață, cu aproximativ 15% din voturi, un procent practic identic cu al populației rusești din Ucraina. Un asemenea rezultat ar garanta, probabil, întoarcerea lui Viktor Medvedciuk în postul de vicepreședinte al Parlamentului, pe care l-a mai deținut pentru scurtă vreme în 2000-2001.

A treia formațiune după alegerile de la 21 iulie ar putea fi partidul Solidaritatea Europeană, a fostului președinte Petro Poroșenko, cotat cu șansa de a obține cam 50 de mandate, mult sub cele 140 deținute în vechiul Parlament, dar suficiente pentru supraviețuirea, măcar, a partidului.

Scrutinul ucrainean s-ar putea solda și cu revenirea în parlament a partidului Iuliei Timoșenko, care ar putea obține 30 de mandate.

A cincea formațiune în ordinea preferințelor pre-electorale este partidul Holos al rockerului Sviatoslav Vacarciuk, cotat cam cu 7% din voturi, popular mai ales în vestul pro-european al Ucrainei.

Potrivit analizei semnate de Brian Mefford, de la Atlantic Council, citat de Radio Europa Liberă, un partid care vine destul de puternic din urmă pre-electorale este Strategia Ucraineană, al premierului Volodimir Groisman, a cărui popularitate s-a dublat în ultimele săptămâni. Formațiunea ar putea depăși pragul de reprezentare parlamentară de 4% , un rezultat care ar fi de bun augur pentru viitoarea carieră politică a lui Groisman.

Probabilul câștigător al alegerilor, „Servitorul Poporului”, spune că este gata să ofere ucrainenilor „al doilea val de schimbări” după aceea de la șefia statului. Potrivit site-ului de analiză politică Hromadske, ideea este bine-primită de ucraineni – un sondaj de opinie arată că 87% din ei vor „schimbări radicale”.

 

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 387

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate