Primarul Sector 1 București și prmiarul de Cernăuți au discutat despre posibila inaugurare a unei grădinițe românești în orașul de pe Prut
Știri Social
Redactor: Marin Gherman
09 octombrie 2017

Primarul Sector 1 București și prmiarul de Cernăuți au discutat despre posibila inaugurare a unei grădinițe românești în orașul de pe Prut

Primarul Sector 1 București și prmiarul de Cernăuți au discutat despre posibila inaugurare a unei grădinițe românești în orașul de pe Prut

Vrem să sprijinim o grădiniță românească din Cernăuți, a declarat primarul Sectorului 1 Daniel Tudorache. „Vom găsi forma legală, vom găsi sponsori pentru susținerea unei grădinițe cu etnici români”, a spus Daniel Tudorache, potrivit DCnews, citată de Radio Cernăuți.

Primarul Sector 1 București, Daniel Tudorache, și prmiarul de Cernăuți, Oleksii Kaspruk, au discutat despre posibila inaugurare a unei grădinițe românești în orașul de pe Prut.  Primarul Oleksii Kaspruk a declarat că „în Cernăuți, locurile în grădinițe reprezintă o problemă. Nu toți copiii au posibilitatea să frecventeze o grădiniță. De aceea, soluția este de a deschide unele complexuri educative, în care procesul de instruire să se desfășoare de la vârsta de doi ani și până la clasele mari, fiind vorba dspre instituții care să cuprindă grădinița, școala primară, gimnazială și liceală. Deschiderea unor astfel de complexuri educative urmează să fie   făcute atât în cadrul școlilor cu predare în limba ucraineană, cât și în cadrul instituțiilor  studiile se desfășoară în limba română”, a mai declarat edilul Cernăuților.

BucPress reaminteşte că propunerea cu privire la deschiderea unei grădiniţe româneşti în centrul Cernăuţiului a fost lansată cu vreo 10 ani în urmă de un grup de părinţi din vechea urbe bucovineană, care doreau să-şi aducă odraslele într-o instituţie preşcolară unde procesul educaţional al micuţilor să se desfăşoare în limba maternă. Din păcate, la acea vreme şi până în prezent, Cernăuţiul are doar o singură grupă românească în cadrul grădiniţei nr.1, de pe strada Taras Şevcenko.

La începutul lunii ianuarie 2016, Centrul Cultural Romăn „Eudoxiu Hurmizachi” împreună cu Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi, înaintează primăriei cernăuţene rugămintea părinţilor de a deschide în centrul oraşului o instituţie preşcolară românească.

Evenimentul surprinzător vine abia în iulie 2016, când primarul de Cernăuţi Oleksii Kaspruk acceptă întâlnirea cu liderii comunităţii româneşti în prezenţa doamnei Eleonora Moldovan, Consul General al României la Cernăuţi,  şi în cadrul căreea i se înmânează  solicitarea oficială şi anexele de cereri ale părinţilor, care  vor să-şi dea copiii într-o instituţie preşcolară cu limba română de predare.

În cadrul întâlnirilor ulterioare cu reprezentanţii primăriei cernăuţene, clădirea Departamentului serviciului locativ-comunal de pe str. Armeană, 17 A din Cernăuţi a fost considerată ca variantă optimă pentru instituţia respectivă. Comunitatea românească din regiunea Cernăuţi îşi asuma-se responsabilitatea să contribuie la reamenajarea parţială a clădirii pentru viitoarea grădiniţă, apelând în acest scop şi la Guvernul român.

Din păcate, în urma mai multor discuţii informale în cadrul primăriei şi a unor procese mai puţin transparente, de la ideea de a inaugura o grădiniţă românească la Cernăuţi s-a ajuns la proiectul unei grădiniţe multinaţionale, care să includă unele grupe româneşti pe lângă cele ale altor naţionalităţi. Situația continuă să fie incertă.

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 435

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate