Știri Social
Redactor: Vitalie Zâgrea
12 februarie 2019

Reportaj BucPress TV: 78 de ani de la masacrul românilor din Lunca Prutului

Reportaj BucPress TV: 78 de ani de la masacrul românilor din Lunca Prutului

Greu și anevoios e drumul ce duce spre Lunca, acolo unde acum 78 de ani, în noaptea de 6 spre 7 februarie 1941, au fost secerați de gloanțele grănicerilor sovietici sute de români de pe Valea Prutului, care visau să ajungă în Patria-mamă.

În mare parte cei uciși de bolșevici au fost  din comuna Mahala, raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți. Anume oamenii din această pitorească localitate au ridicat pe locul crimei comise de sovietici un Monument în Memoria Martirilor Neamului Românesc.

În fiecare an, oamenii din Mahala, împreună cu primarul comunei Elena Nandriș, se adună în lunca Prutului pentru a le aduce un pios omagiu martirilor din sat, omorâți fără de vină de sovietici la doar câteva sute de metri de frontiera română. Împreună cu ei, în ultima vreme vin și românii de pretutindeni, aflând despre  tragicul masacru de la Lunca. Din păcate, însă, nu prea își amintesc de aceste momente triste autoritățile din Herța și Noua Suliță, care au lipsit de la acțiunea de comemorare.

În schimb, au fost prezenți primari din cele mai reprezentative sate ale ținutului Herța și din raionul Noua Suliță, primari din mai multe comune din România și Republica Moldova, înfrățite cu comuna Mahala, regiunea Cernăuți, lideri ai asociațiilor românești, academicieni și profesori, jurnaliști și scriitori, studenți și elevi, politicieni și oameni simpli din satele de pe Valea Siretului și din Lunca Prutului, sosiți cu toții pentru a împărți împreună durerea acestor triste amintiri.

Evenimentul a început cu un Te-Deum, oficiat de un sobor de preoți din regiunea Cernăuți și de la Mănăstirea Putna, județul Suceava, în frunte cu starețul Mănăstirii, Arhimandritul Melchisedec Velnic, care a ținut și un discurs foarte emoționant în fața celor câteva sute de români prezenți la acțiunea de comemorare a martirilor de la Lunca, apreciind eforturile depuse de românii din nordul Bucovinei și ținutul Herța de a-și comemora eroii neamului.

Măhălenii și-au plâns martirii prin cântec și poezie, intonând și imnul comunei Mahala, în care se amintește de tragicul eveniment de la Lunca unde au fost uciși sute de români. Oamenii din comuna Mahala au organizat o masă de pomenire a martirilor din sat.

În subsolul acestui text puteți viziona un reportaj realizat de televiziunea online BucPress TV din Cernăuți.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Material video
Reportaj BucPress TV: 78 de ani de la masacrul românilor din Lunca Prutului Autor: Vitalie Zâgrea

Distribuie:
Vizualizări: 418

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate