Știri Social
Redactor: Elvira Chilaru
07 noiembrie 2018

Românii din Apşa de Jos vor avea grădiniţă românească

Românii din Apşa de Jos vor avea grădiniţă românească

Una din cele mai mari localități românești din Tanscarpatia, Apșa de Jos, cu o populație de circa  9 mii de  persoane, cu gospodării mândre și chivernisite, de trezesc invidia celor, ce  trec pe aici, la capitolul infrastructură  înregistrează  unele deficiențe:  are stadion, are  drumuri  asfaltate, o mândrețe de școală medie, biserici  cu tradiții,  iluminare stradală, camere  de supraveghere  pe străzile principale, dar nu are  cămine culturale și  așezăminte preşcolare.

Conducerea  satului, consilierii locali  au făcut demersuri la toate instanțele  regionale, și la cele  centrale pentru a li se aloca bani din buget și pentru a construi  o grădiniță de copii, dotată  cu cele necesare pentru  educarea  „coconilor ».  Însă începând cu 2014    reprezentanții primăriei  au tot bătut  drumurile spre  Ujgorod pentru a  obține proiectul,  apoi  a face evaluarea  detaliată a lucrărilor  proiectate (cu stabilirea prețurilor operațiilor și a materialelor necesare) - devzul, dar  timpul  trecea  și  lucrările erau tergiversate. Au intervenit schimbări în proiect și toate  au fost luate de la început.  Și iată, că  în 2017 spre sfârșit de an  administrația raională Teaciv a alocat  300 de mii de grivne. Apșenii     în dorința de a-și vedea copiii la grădinița din  satul natal, lucrează  în echpă la construcția așezământului preșcolar  fără răgaz,( mulți dintre ei sunt  meșteri, măiestria cărora este înalt apreciată  la șantierele de peste hotare).

Din bugetul local s-a luat decizia  de a mai  eșalona 500 mii de grivne .

Și iată, că astăzi (spre sfârșitul lui 2018) Administrația regională  de stat din Transcarpatia  a   semnat  actul de transferare a 1,5 milioane de grivne pentru  acest obiect.  E bine știut, că atunci când banii se repartizează din buget la sfârșit de an există riscul   de a nu fi în stare să-i însușească firma de construcție și atrunci  ei  se reîntorc în bugetul regiunii.  Poate, că în alt sat așa și s-ar întâmpla. Numai nu la români.  Primarul Apșei de Jos, Ion  Iovdi, ne-a comunicat prin telefon, că  entuziasmul  e atât de mare  printre constructori, încât de  li s-ar aloca  încă 2 milioane i-ar însuși, de bună seamă.  

De  notificat: zeci de ani la rand copiii  apsenilor  erau aranjați la grădinițe în satele vecine, Grușevo, Ternovo, mai puțin la Slatina, unde educația se face în limba de stat, ucraianeană. Apșenii speră, că în 2019 -2020  micuții lor, circa 200 de copii   vor frecventa grădinița în limba română în satul lor  de baștină.

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 501

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate