Știri Social
Redactor: Marin Gherman
10 iulie 2019

Societatea medicilor români „Isidor Bodea” din Cernăuți a semnat un acord de colaborare cu spitalul orășenesc pentru copii

Societatea medicilor români „Isidor Bodea” din Cernăuți a semnat un acord de colaborare cu spitalul orășenesc pentru copii

Societatea regională medicală „Isidor Bodea” a semnat un acord de parteneriat cu  Spitalul orășenesc clinic pentru copii, spital fondat și condus la începutul secolului trecut de medicul român Isidor Bodea – bănățean stabilit în Bucovina, medic pediatru, unul dintre animatorii vieții cultural-politice a românilor bucovineni de odinioară – informează Agenția BucPress.

Potrivit acordului, părțile își propun realizarea în colaborare a unor proiecte în domeniul medicinii, ajutorului umanitar, cooperării pentru aplicarea tehnologiilor medicale moderne.  Părțile se angajează să coopereze pentru a atinge scopuri economice și umanitare comune, în conformitate cu obiectivele statutare și interesele fiecărei părți. Datorită acestui acord-cadru, societatea „Isidor Bodea” va avea posibilitate să identifice și să atragă fonduri pentru modernizarea și dezvoltarea spitalului pentru copii din Cernăuți, instituție cunoscută în urma activității în trecut a medicului român Isidor Bodea.

Acordul a fost semnat de medicul-șef al spitalului, Serhii Storojuk, președintele  Societății regionale medicale „Isidor Bodea”, Ion Broască și vice-președintele acestei asociații, Aurel Roșca.


Spitalul din Cernăuți va realiza o serie de demersuri, împreună cu Societatea medicilor români, pentru a acorda numele lui Isidor Bodea Centrului de Chirurgie Pediatrică din cadrul spitalului orășenesc. De asemenea, Societatea „Isidor Bodea” va încerca să identifice noi linii de finanțare din România și alte state europene pentru modernizarea spitalului pentru copii din Cernăuți, potrivit acordului, citat de corespondentul BucPress.

Pe parcursul întregii sale vieți, medicul Isidor Bodea și-a dedicat în totalitate timpul și energia pentru a salva copiii din toate provinciile românești. Datorită medicului Bodea au fost consolidate pozițiile medicinii în Bucovina, în special a pediatriei, prin legăturile și experiențele preluate din marile capitale ale Europei (Viena, București ș.a.). La momentul fondării spitalul era unul tipic european, cu 80 de paturi. La Cernăuți, Bodea a creat o școală a pediatrilor ca un compartiment aparte al medicinii. A fost invitat de mai multe ori în clinici prestigioase europene. Numele Isidor Bodea (08.03.1866 – 23.06.1938) aparține numelor de aur ale Bucovinei.

Prin decizia primăriei orașului Cernăuți, datorită eforturilor Societății Medicale „Isidor Bodea” din Cernăuți și artiștilor plastici din județul Suceava, pe fațada spitalului a fost instalată, în prezența consulului general al României la Cernăuți, o placă memorială consacrată fondatorului Isidor Bodea.

După moartea lui Bodea, începând cu perioada interbelică până în timpurile noastre, spitalul și-a păstrat același statut. Acum 7 ani, cu ajutorul primăriei din Cernăuți s-a mai construit o nouă aripă a spitalului. În momentul de față Spitalul Orășenesc pentru Copii are o capacitate de 210 paturi, aparținând consiliului local Cernăuți.

Spitalul găzduiește catedrele Universității Bucovinene de Stat de Medicină, unde au loc activități didactice de instruire a studenților, rezidenților, doctoranzilor și medicilor. Instituția medicală are 6 secții clinice: chirurgie – 60 paturi, pediatrie nr. 1 și nr. 2 – câte 30 de paturi, nefrologie – 30 paturi, neurologie – 30 paturi. Spitalul, de asemenea, are o infrastructură diagnostică aparte: radiologie, ecografie, laborator, cabinet de endoscopie, cabinet de diagnostic funcțional, neurosonografie. Specialiștii sunt pregătiți în clinici importante din Ucraina, Austria, Germania, Olanda, Polonia, România și SUA.  Sunt aplicate tehnologii moderne de tratament, printre care chirurgia neonatală, endoscopică (cu o posibilă extindere în domeniul neurochirurgiei), neurochirurgia pediatrică (începând cu perioada nou născuților).  În momentul de față, spitalul are 410 colaboratori medicali.

Marin GHERMAN pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu


Ultimile știri Social
Distribuie:
Vizualizări: 600

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate