Știri Social
Redactor: Mariana Struț
05 decembrie 2018

Sondaj: 62 la sută dintre cernăuțeni susțin constituirea Bisericii Autocefale Ucrainene independente

Sondaj: 62 la sută dintre cernăuțeni susțin constituirea Bisericii Autocefale Ucrainene independente

62 la sută dintre cernăuţeni susţin crearea Bisericii Ortodoxe Independente în  Ucraina şi acordarea Tomosului cu privire la  autocefalie. Acestea sunt rezultatele unui sondaj de opinii, realizat de specialiștii Centrului de cercetări sociologice al facultăţii de Filozofie şi Teologie  a Universităţii Naţionale  din Cernăuţi, Institutul Autoadministrării Locale şi organizaţia regională a Societăţii „Cunoştinţele Ucrainei”.

Totodată, cele mai importante probleme pentru majoritatea respondenţilor sunt cele legate de situaţia social-economică, de securitate şi conducerea politică. 75 la sută din cei chestionaţi sunt neliniştiţi de nivelul redus al salariilor şi pensiilor, 66 procente  – de războiul din estul ţării, 61% –  de majorarea preţurilor la  produse şi servicii.

Peste 50 la sută din respondenţi  sunt îngrijoraţi de răspândirea corupţiei şi migraţia forței de  muncă. 77 la sută dintre cetățeni consideră că evenimentele în Ucraina se desfăşoară nu în direcţia corectă. Toate acestea descriu atitudinea oamenilor faţă de situaţia creată şi schimbările care au loc în ţară.

Reamintim că în data de 3 decembrie Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat  că Sinodul de Unificare la care vor participa episcopii ortodocşi din Ucraina va avea loc luna aceasta. „Este foarte probabil ca acest Consiliu de Unificare să aibă loc exact în decembrie”, a declarat șeful statului, în cadrul emisiunii „Svoboda slova” (Libertatea cuvântului) la ICTV. El și-a exprimat speranța că participanții vor avea suficientă înțelepciune și unitate, astfel încât Biserica Ortodoxă din Ucraina să-și aleagă un Patriarh „fără intervenția președintelui”.

Șeful statului a adăugat că după Consiliul de Unificare, va întreprinde împreună cu noul ales Înăintestătător o vizită la Istanbul. Amintim că Tomosul, documentul oficial de autocefalie care va fi acordat Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, a fost definitivat săptămâna trecută la ședința Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice, în pofida protestelot și nemulțiumirilor exprimate de Patriarhia Moscovei.

Agenția BucPresss – www.bucpress.eu

Distribuie:
Vizualizări: 324

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate