Social
Redactor: Mirela Amarie
06 septembrie 2019

Ținutul Herța: „Biblioteca publică: servicii accesibile pentru persoanele cu nevoi speciale”

Ținutul Herța: „Biblioteca publică: servicii accesibile pentru persoanele cu nevoi speciale”

Recent în Ținutul Herța, s-a desfășurat Școala bibliotecarilor pentru cei din domeniul biblioteconomiei al Sistemului centralizat de biblioteci Herța, pe tema „Biblioteca publică: servicii accesibile pentru persoanele cu nevoi speciale”.

Conform literaturii de specialitate, de cele mai multe ori, persoanele cu nevoi speciale erau „ascunse” de ochii lumii prin instituții și nimeni nu știa nimic de ele ori erau ținute în umbră, în cadrul propriei familii. Fără  drepturi, fără obligații, fără facilități și astfel le erau încălcate drepturile esențiale dintre cele prevăzute în Constituție.

Dar în prezent lucrurile au luat o altă întorsătură în toate domeniile pentru acești oameni.

În cadrul școlii au fost abordate următoarele aspecte: Deservirea   persoanelor cu nevoi speciale – necesitatea timpului; Integrarea prin intermediul  bibliotecii - o formă de incluziune a copiilor cu nevoi speciale; Calea către bibliotecile oportunităților  egale (din experiența bibliotecilor străine); Publicații profesionale: Noutăți despre activitatea bibliotecilor cu persoanele cu dizabilități; Susținerea  prezentărilor PowerPoint în cadrul concursului raional „Lumea are nevoie de bunătate”.

La eveniment au participat și reprezentanții Biroului de Asistență Juridică din Herța, Condel E. și Trifenco S., care le-au oferit celor prezenți informații utile despre aspectele juridice ale problemelor cu care se confruntă oamenii cu dizabilități.

În ceea ce privește concursul „Lumea are nevoie de bunătate”, acesta este organizat și desfășurat de Biblioteca Ştiinţifică Universală Regională „M. Ivasiuc” Cernăuți, la care participă bibliotecile publice din întreaga regiune, inclusiv bibliotecile comunităților teritoriale unite.

Scopul și obiectivele acestuia sunt: Creșterea gradului de conștientizare și educare a persoanelor cu nevoi speciale, depășirea izolării lor, asigurarea împlinirii de sine și a integrării în societatea civilă; Satisfacerea solicitărilor de informații ale utilizatorilor cu nevoi speciale care utilizează internetul, stabilirea unei comunicări interactive; Identificarea și dezvoltarea abilităților individuale și creative ale persoanelor cu nevoi speciale, promovarea autorealizării lor; Implicarea publicului în soluționarea problemelor persoanelor cu nevoi speciale.

Mirela AMARIE pentru Agenția de știri BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 367

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate