Social
Redactor: Elvira Chilaru
19 iulie 2019

Un transcarpatian nonagenar, care a trecut prin tabere și exil, a fost reabilitat de Comisia Națională

Un transcarpatian nonagenar, care a trecut prin tabere și exil, a fost reabilitat de Comisia Națională

Comisia Națională de Reabilitare l-a disculpat pe Ivan Miron,în vârstă  de 90 de ani. Potrivit Institutului ucrainean al Memoriei  Naționale, Ivan Miron este singurul transcarpatian  care a petrecut 25 de ani  de detenție în Gulag-uri, dar nu s-a resemnat și nu și-a cerut  iertare.

Anul acesta, disidentul și-a sărbătorit cea de-a 90-a aniversare  și până acum a rămas singurul care în pofida tuturor schimbărilor din societate, totuși a rămas acuzat de "trădare de stat", deoarece în anii 1950 a luptat pentru libertatea Ucrainei cu arma  în mâini.

Cu toate acestea, recent, Comisia Națională pentru Reabilitare a retras toate acuzațiile față de Ivan Miron în conformitate cu  noua  Lege  a Ucrainei "Cu privire la reabilitarea victimelor represiunilor regimului communist  totalitar din 1917-1991" de Ivan Miron.

Ivan Mirok, s-a născut la 9 martie 1929 în satul Rosishca din raionul Rahiv, a lucrat ca profesor la școală primară  și a apărat Ucraina în rândul UPA.(Armata Insurgentă Ucraineană)

Când în 1950 a fost chemat în rândurile Armatei Roșii, el nu a vrut să-și întoarcă arma împotriva la ai săi  și a preferat  lupta ilegalistă.

"Nu puteam depune  jurământ autorităților, care au adus atât de mult rău familiei mele și peste tot în Ucraina. Cum ași putea jura cioarelor, care i-au  făcut pe părinții mei sclavi pe propriul lor pământ? "- a mărturisit  Ivan Vasilievici.

Periodic se întâlnea  cu activiștii OUN și ai armatei insurgenților ucraineni (UPA), și  îndeplinea ordinele.

În aprilie 1951, a dezarmat garda la consiliul sătesc din Rosishka, i-a luat arma cu muniții, iar  o lună mai târziu, împreună cu alți 17 rebeli, NKV-știi iau arestat – s-a străduit  un trădător, pe care toată lumea îl considera "al nostru".

Ivan Miron și ceilalți cinci tovarăși ai săi au fost condamnați la o pedeapsă maximă - 25 de ani de regim strict (o măsura mai severă era doar condamnarea la moarte).

Ivan Vasilyevich a fost eliberat abia în mai 1976. A fost luat din taberele din Mordovia la Moscova, de acolo, însoțit de ofițeri KGB, - în  avion spre Transcarpatia - în satul natal Rosishka.

Aici trăiește în continuare ca o legendă locală. Căci, în ciuda vârstei venerabile, are o minte lucidă, o memorie extraordinară  și același caracter răzvrătit și invincibil. Și tot timpul a așteptat când dreptul său de a apăra Ucraina cu cu arma în mâini va fi recunoscut  nu numai  de istorici și patrioți, ci și de stat.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 732

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate