Știri Social
Redactor: Mariana Struț
03 decembrie 2018

Zimbrul – salvat de dispariție în regiunea Cernăuți

Zimbrul – salvat de dispariție în regiunea Cernăuți

În regiunea Cernăuți este întreprinsă restabilirea populației zimbrilor, care sunt  înscriși în Cartea Roșie. Doar anul acesta în munți s-au născut 2 zimbri, cu o masă în medie de 70 de kilograme.

Creșa pentru zimbri din regiunea Cernăuți, deschisă cu 4 ani în urmă, este unica în Ucraina. În acea perioadă nici nu se putea crede că în zona montană a regiunii Cernăuți va exista o turmă de zimbri.

În anii 90 ai secolului trecut populația acestor animale a fost esențial redusă din cauza acțiunii braconierilor în zonă. În toată regiunea se enumerau circa 30 de exemplare. Această specie se înmulțește foarte rar, un zimbru la câțiva ani.

De menționat că Zimbrul este cel mai mare mamifer european. Cântărește între 300 de kilograme, femela, și o tonă masculul, poate ajunge 2,9 metri lungime și 1,9 metri înălțime.

În Europa ultimele exemplare din libertate au fost vânate în 1919 în Pădurea Białowieża din Polonia şi în 1927 în Caucazul de Vest. La momentul respectiv, doar 57 de zimbri mai rămăseseră în viață, toți în captivitate. În 1952, a început primul program din Europa de reintroducere a lor în libertate în Pădurea Białowieża din Polonia: au fost eliberați doi zimbri și, în 1957, s-a născut primul vițel în sălbăticie. Astăzi, mai multe programe de reintroducere a zimbrului se află în diverse stadii de implementare în opt țări din Europa Centrală și de Est: Belarus, Rusia, Lituania, Germania, Polonia, Slovacia, Ucraina și România. În prezent, 6.083 de zimbri trăiesc în lume, dintre care 4.009 în libertate, 400 în semilibertate și 1.674 în captivitate.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Distribuie:
Vizualizări: 259

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate